Svet
19 ogledov

Frančišek noge umival tudi dekletoma

Papežev nagovor
1/4
Reuters
Papež Frančišek je na današnji veliki četrtek v okviru velikonočnih praznovanj v mladinskem zaporu Casal del Marmo v Rimu vodil mašo in 12 mladoletnim zapornikom različnih narodnosti in veroizpovedi umil noge.

V okviru obreda, ki temelji na prepričanju, da je Jezus pred zadnjo večerjo umil noge svojih apostolov, je noge umil tudi dvema dekletoma.

Gre za prvi tovrstni obred, ki ga je kakšen papež kdajkoli izvedel v zaporu in prvi, v katerem so sodelovale ženske, saj je načeloma rezerviran za moške.

Benedikt XVI. umival noge duhovnikom

Doslej so papeži mašo zadnje večerje praznovali v baziliki svetega Janeza v Lateranu. Bivši papež Benedikt XVI. je tako pri tej maši vsako leto umil noge 12 duhovnikom.

S tem obredom se posnema Jezusovo umivanje nog apostolom pri zadnji večerji. Tako pripadnik duhovščine simbolično pokaže, da je kljub dostojanstvu duhovniške službe služabnik zaupanim ljudem. Frančišek pa je že kot nadškof Buenos Airesa mašo ob zadnji večerji vsako leto vodil v zaporu, bolnišnici ali zavetišču za brezdomce.

Frančišek je danes zapornikom prinesel tudi velikonočna jajca. Mladoletniki pa so mu podarili lesen križ in cerkveno klop, ki so ju izdelali v zaporu za mladoletnike. Slovesnosti se je sicer udeležila tudi italijanska pravosodna ministrica Paola Severino. Slovesnost zaradi spoštovanja pravic mladoletnih oseb niso prenašali v živo.

Frančišek bo na veliki petek nadaljeval z velikonočnimi slovesnostmi in bo ob 17. uri v baziliki svetega Petra vodil mašo v spomin na križanje in trpljenje Jezusa

Komentarjev 2