Svet
2 ogledov

Frančišek si želi dialoga z islamom

Papežev nagovor Reuters
Papež Frančišek je danes Katoliško cerkev pozval k okrepitvi dialoga z islamom in tudi z neverniki. Kot je še dejal v nagovoru tujim veleposlanikom v Vatikanu, želi med ljudmi graditi mostove.

Kot prednostno nalogo svojega pontifkata je izpostavil boj proti tako materialni kot duhovni revščini.

"Pomembno je okrepiti dialog med različnimi religijami in v mislim imam predvsem dialog z islamom," je v nagovoru dejal novi papež. Kot je dodal, je "močno cenil" prisotnost številnih civilnih in verskih voditeljev iz islamskega sveta na njegovi umestitveni maši v torek.

Poleg tega je po njegovem prepričanju pomembno nameniti več pozornosti tudi nevernikom, tako da "ne bi nikoli prevladale razlike, ki nas delijo, temveč želja za izgradnjo pravih vezi prijateljstva".

Argentinski papež je dejal, da želi "graditi mostove, ki povezujejo vse ljudi", to pa je še posebej pomembno zanj osebno zaradi njegovih korenin italijanskega priseljenca. "Ta dialog med oddaljenimi kraji in kulturami je zame zelo pomemben," je dejal.

Kot prioriteto svojega pontifikata je izpostavil boj proti revščini, "tako materialni kot duhovni". "Še vedno je toliko revnih na svetu in ti ljudje se srečujejo s toliko trpljenja," je dejal in pozval države, naj priznajo "plemenito delo kristjanov", ki si v svetu prizadevajo za ublažitev tega trpljenja.

Obstaja tudi duhovna revščina, je opozoril, in dodal, da ta posebej resno zadeva t.i. bogate države.

Frančišek je s tem oživil priljubljeno temo svojega predhodnika Benedikta XVI., ki se je v svojem pontifikatu boril proti naraščajočemu sekularizmu v Evropi.

"Moj predhodnik je to imenoval diktatura relativizma, ki vsakogar pusti, da je mera samemu sebi in ogroža sobivanje ljudi," je dejal.

Komentarjev 1
  • nostradamus 12:50 22.marec 2013.

    imam obcutek da je to papez ki bi znal vnesti korenite spremembe a vprasanje je do kod ga bodo spustili vatikanski lobiji njegova iskrenost in postenje nista prav po volji nekaterim visokim eminencam