Svet
4 ogledov

Frančišek: Vedno obstaja pot miru

Papež Frančišek EPA
Mir je vedno mogoč in ga je zato potrebno poiskati, je pred 50.000 ljudmi v Vatikanu na cerkveni praznik svetovnega dneva miru dejal papež Frančišek.

Papež Frančišek je ob začetku novega leta svet pozval k miru. Po njegovih besedah je mir vedno mogoč in ga je zato treba poiskati. Vernikom na Trgu sv. Petra je dejal, da je molitev korenina miru, saj mu omogoča, da se razcveti.

Letos dan miru nosi geslo Ne več sužnji, ampak bratje. Vojna po besedah Frančiška iz ljudi dela sužnje. "Vsak je v skladu z osebno odgovornostjo poklican, da se bori proti sodobnim oblikam suženjstva," je dejal papež in dodal, da morajo vsa ljudstva, kulture in vere združiti napore v tej smeri.

Ob tej priložnosti je Frančišek izrazil nasprotovanje prizadevanjem za življenje v krščanski veri brez povezave s Cerkvijo. Po njegovih besedah namreč ni možno "ljubiti Kristusa brez Cerkve".

Papeževa poslanica ob svetovnem dnevu miru je bila objavljena že decembra, v njej pa je Frančišek opozoril na številne oblike suženjstva in pozval k boju proti njemu.

Obhajanje svetovnega dneva miru na prvi dan v novem letu se je začelo leta 1967 na željo papeža Pavla VI. Poslanica, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, vedno opozarja na vrednoto miru in nujnost prizadevanj, da bi ga dosegli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.