Svet
48 ogledov

Francoska levica bo odločala med Vallsom in Hamonom

Benoit Hamon EPA
V drugi krog primarnih volitev za predsedniškega kandidata francoske levice se bosta najverjetneje uvrstila nekdanji minister za izobraževanje Benoit Hamon in nekdanji premier Manuel Valls.

Benoit Hamon je osvojil 35,2 odstotka glasov, Manuel Valls pa 31,6, kažejo delni rezultati po več kot tretjini preštetih glasovnic, oddanih v današnjem prvem krogu.

Najvišje uvrščena kandidata pripadata vladajočim socialistom dosedanjega predsednika Francoisa Hollanda, ki se ne poteguje za nov mandat. 49-letni Hamon sicer pripada levemu krilu stranke, medtem ko je 54-letni Valls usmerjen bolj v desno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanji gospodarski minister Arnaud Montebourg, ki je bil tudi eden od favoritov za uvrstitev v drugi krog, pa bo najverjetneje izpadel iz bitke za predsedniško nominacijo. Montebourg, ki je po porazu že podprl Hamona, je namreč glede na delne rezultate osvojil 18,7 odstotka glasov, poroča francoski portal L'Internaute.

Drugi krog že čez teden dni

Prvega kroga primarnih volitev se je sicer udeležilo med ena in pol ter dva milijona volivcev. Drugi krog bo čez teden dni, 29. januarja, a javnomnenjske raziskave že sedaj kažejo, da kandidatu levice ne bo uspelo iti dlje od prvega kroga predsedniških volitev 23. aprila.

Za majski drugi krog se bodo glede na ankete borili nekdanji konservativni premier Francois Fillon, vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen in priljubljeni nekdanji socialistični gospodarski minister Emmanuel Macron.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.