Svet
20 ogledov

Francoska vlada odstopila

Fillon, sarkozy
1/6
Žurnal24 main
Francoski premier Francois Fillon je odstopil. Predsednik Nicolas Sarkozy je njegov dostop že sprejel.

Ministrska reorganizacija v Franciji je bila sicer že dlje časa pričakovana. Prevetritev vlade je bila namreč napovedana pred petimi meseci. Kot so sporočili iz kabineta predsednika francoskega predsednika, je danes 56-letni francoski premier Francois Fillon s svojo vladno ekipo naposled res odstopil.

Predsednik države bo novega mandatarja imenoval že danes ali pa najkasneje jutri.

"Predsednik je odstop sprejel," so zapisali v sporočilu za javnost. Medtem je na francoskem političnem prizorišču nekdanji premier Alain Joppe že napovedal vrnitev v politiko. Po nekaterih informacijah naj bi prevzel vodenje ministrstva za obrambo.

Ugibanja o morebitnem odstopu francoskega premierja so se v javnosti pojavljala že dlje časa. Številni pa tudi po porazu Sarkozyjeve stranki Unije za ljudsko gibanje (UMP) na spomladanskih lokalnih volitvah niso verjeli, da bo predsednik sprejel Fillonov odstop, saj je v očeh javnosti užival precejšnjo podporo.

Sarkozy je Fillona za predsednika vlade imenoval maja 2007. (Foto: Reuters)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.