Svet
8 ogledov

Francoski minister obsojen zaradi rasizma

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Pariz. Francoski notranji minister Hortefeux obsojen zaradi rasistične izjave na račun mladega moškega arabskega porekla. Plačati bo moral slabih 3000 evrov.

Sodišče je Bricea Hortefeuxa obsodilo zaradi lanske rasistične izjave na račun mladega moškega arabskega porekla ter mu naročilo plačilo 750 evrov kazni in 2000 evrov odškodnine.

Problem je, ko jih je več ...
Septembra lani je po spletu zaokrožil posnetek z rasistično pripombo ministra, kar je sprožilo pravi politični vihar v Franciji ter številne pozive k odstopu. Minister se je lani ob obisku poletne univerze fotografiral skupaj z mladim strankarskim aktivistom arabskega porekla in med debato na trditev nekega udeleženca, da je aktivist "njihov mladi Arabec", odvrnil: "Enega vedno potrebujemo. Problemi nastanejo takrat, ko jih je več."

Izjava vzeta iz konteksta?
Minister je kasneje odločno zanikal, da bi se njegova izjava nanašala na arabsko poreklo aktivista. Celo sam fant je takrat za medije zatrdil, da je bila ministrova izjava iztrgana iz konteksta ter da ni bil užaljen zaradi tega. Sodišče pa je odločilo, da Hortefeuxjeve izjave v osnovi niso bile namenjene javnosti, zato ga je spoznalo za krivega manjšega prekrška dajanja rasističnih izjav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.