Svet
495 ogledov

Francosko tožilstvo preiskuje domnevno zastrupitev ruske novinarke

Marina Ovsjanikova Epa
Francosko tožilstvo je v četrtek začelo preiskavo zaradi suma zastrupitve ruske novinarke Marine Ovsjanikove, ki je postala znana po tem, da je na ruski državni televiziji protestirala proti vojni v Ukrajini.

Marina Ovsjanikova, ki zdaj živi v Franciji, je v četrtek popoldne poklicala na pomoč, potem ko se je počutila slabo, ko je zapustila svoje stanovanje. Dejala je, da se boji zastrupitve, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedalo tožilstvo.

Drug vir blizu preiskave pa je za AFP povedal, da se je novinarka počutila slabo, ko je odprla vrata svojega stanovanja in opazila snov v obliki prahu. Trdila je, da so jo zastrupili Rusi. Uvedli so preiskavo in odvzeli vzorce na njenem domu, je dodal.

Tretji vir, ki je seznanjen s primerom, pa je poudaril, da "na tej stopnji ni nobenih dokazov", ki bi podpirali sum zastrupitve.

Ovsjanikova, ki je iz Rusije pobegnila oktobra lani, je pred tem marca med osrednjo večerno informativno oddajo na ruski televiziji dvignila plakat v znak protesta proti ruski invaziji na Ukrajino.

V začetku tega meseca je bila v Ukrajini rojena novinarka v Rusiji v odsotnosti obsojena na osem let in šest mesecev zapora zaradi drugega protesta, ki ga je izvedla julija lani v bližini Kremlja, kjer je protestirala s plakatom, na katerem je pisalo: "Putin je morilec. Njegovi vojaki so fašisti."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 21:35 13.oktober 2023.

    Putler Jo ima rad! Zato jo je počastil z novočokom ali polonijem!

  • kapibara1 11:52 13.oktober 2023.

    Preiskava: ..podan je sum na senco Novićoka.. sicer pa tota 100% ne bode dočakala 100 let..