Svet
1 ogledov

Francozi in Britanci krepijo vojaške vezi

"Danes odpiramo novo poglavje. Velika Britanija in Francija sta naravni partneri Žurnal24 main
Sarkozy in Cameron sta v Londonu podpisala sporazuma o tesnejšem vojaškem sodelovanju. Državi bosta oblikovali skupno vojaško enoto in zgradili skupni center za simulacije delovanja jedrskega orožja.

Prvi sporazum predvideva oblikovanje skupne vojaške enote, ki bo štela več tisoč mož - predvidoma po 5000 iz vsake države - ter bo pripravljena za bilateralne operacije ali operacije v okviru ZN ali Nata. Enota bo imela skupnega poveljnika, vsaka stran pa bo imela pravico veta na vsako operacijo.

V skladu z drugim sporazumom pa bosta državi po letu 2014 skupaj izvajali simulacije delovanja jedrskega orožja. Laboratorij, v katerem bosta Velika Britanija in Francija izvajali simulacije, bodo zgradili v kraju Valduc na vzhodu Francije, in bo sodeloval s francosko-britanskim raziskovalnim centrom v Aldermastonu na jugu Anglije.

"Danes odpiramo novo poglavje. Velika Britanija in Francija sta naravni partnerici," je ob podpisu sporazumov dejal Cameron. Dodal pa je, da ne gre za oblikovanje skupne vojske in da bosta Velika Britanija in Francija ostali suvereni državi.

Sarkozy pa je poudaril, da gre za zgodovinski dogovor, ki je brez primere doslej. "Ure v Franciji in Britaniji ta čas bijejo enako," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.