Svet
4 ogledov

Francozi odstranjujejo romska naselja

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Francoska policija je danes v skladu z napovedjo francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja izpraznila nezakonito romsko naselje v mestu Saint Etienne v osrednjem delu Francije.

Policisti so območje naselja blokirali ter novinarjem in aktivistom za človekove pravice preprečili, da bi spremljali akcijo.

Po podatkih različnih združenj za pravice Romov so iz naselja med akcijo, ki se je začela zgodaj zjutraj in končala okoli poldneva, deložirali okoli sto ljudi.

Kot je pred dnevi napovedal francoski notranji minister Brice Hortefeux, naj bi v treh mesecih uničili ali zaprli okoli tristo nezakonitih romskih naselij po vsej državi. Gre za ukrep v okviru tako imenovane vojne proti kriminalu, ki jo je napovedal francoski predsednik Nicolas Sarkozy. Po njegovem mnenju namreč pripadniki romske manjšine predstavljajo varnostni "problem".

S temi besedami se je Sarkozy odzval na napad na policijsko postajo v mestu Saint-Aignan v osrednji Franciji, ki so jo pred dvema tednoma poškodovali zamaskirani neznanci in uničili več vozil v bližini. Povod za napad je bil incident, v katerem je policija med avtomobilskim zasledovanjem ubila nekega Roma.

Kritiki so francoskega predsednika obtožili, da poskuša z načrtovanimi ukrepi stigmatizirati pripadnike romske manjšine. Vendar pa je danes objavljena javnomnenjska raziskava v dnevniku Le Figaro pokazala, da kar 79 odstotkov volivcev ukrepe za odstranitev nezakonitih romskih naselij podpira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.