Svet
10 ogledov

Francozi polni predsodkov

12 odstotkov vprašanih meni, da so homoseksualci bolj obsedeni s spolnostjo kot Žurnal24 main
Več kot eden od desetih vprašanih Francozov se je izrekel za rasista, mnogi pa imajo številne predsodke proti priseljencem, Afričanom, Arabcem in Judom, kaže raziskava inštituta BVA.

Raziskava je pokazala, da je 15 odstotkov anketiranih priznalo, da "so ali so vsaj malo rasistični", kar je odstotek več kot pred letom dni. Skoraj polovica oziroma 49 odstotkov vprašanih pa meni, da imigranti bolj izkoriščajo socialni sistem kot Francozi.

Raziskava je še pokazala, da se okoli 30 odstotkov Francozov strinja s stališčem, da imajo Judje na splošno več vpliva na finance in medije kot druge skupine prebivalstva. 28 odstotkov vprašanih tudi meni, da so Arabci bolj nagnjeni h kriminalnim dejanjem kot druge skupine, kar je dvakrat več kot so pokazali rezultati enake lanske raziskave.

Poleg tega je 12 odstotkov vprašanih menilo, da so homoseksualci bolj obsedeni s spolnostjo kot heteroseksualci, 28 odstotkov pa je mnenja, da so Afričani fizično močnejši kot druge skupine prebivalstva.

Na rasizem ne reagirajo
Celo med vprašanimi, ki se niso izrekli za rasiste, je tretjina priznala, da niso reagirali, ko so bili priča rasističnim izjavam. "Francoska sposobnost biti prizadet upada," je potožila Arielle Schwab, predsednica Unije francoskih judovskih študentov, ene od skupin, ki so naročile izdelavo študije. Ta je bila izvedena med 21. in 22. majem med 1029 ljudmi, starejšimi od 15 let.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.