Svet
8875 ogledov

Francozi razdvojeni pri vprašanju, ali je prav, da je Slovenija del EU

Epa
Nedavna raziskava inštituta za analizo YouGov je pokazala, kaj si nekateri narodi v EU mislijo o državah članicah, ki so se evropski povezavi priključile po letu 2004.

Pri inštitutu za analizo YouGov so konec leta 2018 državljane šestih starih članic EU: Velike Britanije, Francije, Nemčije, Švedske, Danske in Finske, ter Norveške, ki ni del povezave, spraševali, ali je bilo prav, da so posameznim državam, ki so v Evropsko unijo vstopile po letu 2004, dovolili včlanitev, ali ne. Hkrati je raziskovalce zanimalo, ali bi morali v EU sprejeti nekatere države, ki niso del EU: Islandija, Norveška in Švica.

Romunija na črni listi

Izkazalo se je, da je med šestimi evropskimi narodi precej nepopularna Romunija. V Nemčiji, Franciji, na Danskem, Švedskem in Finskem, je bilo veliko več takih, ki so menili, da bi morala Romunija ostati zunaj povezave kot pa tistih, ki so zadovoljni, da je EU sprejela Romunijo kot polnopravno članico. 

Francozi in Nemci prav tako menijo, da del EU ne bi smela postati Bolgarija, medtem ko so Danci in Švedi glede te balkanske države razdvojeni. Francozi so zelo razdvojeni tudi glede baltskih držav in tudi Slovenije ter Slovaške.

 | Avtor: YouGov YouGov

Hrvaška dobila več podpore kot Slovenija

Tako je 31 odstotkov Francozov odgovorilo, da je prav, da je Slovenija del EU, enak odstotek se s tem ne strinja, 38 odstotkov pa se jih ni znalo opredeliti. Malo bolj priljubljena je Slovenija med Britanci. 38 odstotkov jih podpira dejstvo, da smo del EU, 18 odstotkov jih ne podpira, 44 odstotkov pa se jih ni opredelilo. Bolj priljubljeni smo pri Skandinavskih narodih. Vstop Slovenije v EU danes podpira 48 odstotkov Dancev (23 odstotkov je bilo proti), 53 odstotkov Švedov (14 odstotkov proti) in 56 odstotkov Fincev (14 odstotkov proti), danes pa bi vstop Slovenije v EU po raziskavi YouGov podprlo tudi 49 odstotkov Nemcev (22 odstotkov bi bilo proti). Zanimivo je, da je vstop Slovenije v EU v primerjavi s Hrvaško več podpore dobil zgolj pri Fincih, pa še to za pičli odstotek.

Raziskavo najdete tukaj.

Kaj pa Grčija?

Razlike med sodelujočimi državami v anketi so ogromne. V državah članicah EU in Norveški je razpon med tistimi, ki podpirajo posamezne države, ki so se vključile v povezavo po letu 2004 od 15 pa do 70 odstotkov.
Ko je vprašanje naneslo na države, ki so članice EU postale pred letom 2004, raziskovalci ugotavljajo, da je edina država okoli katere imajo pomisleke Grčija. In še to imajo pomisleke zgolj državljani Francije in Finske. Bi pa vsi odprtih rok v EU sprejeli Islandijo, Švico in Norveško, čeprav ista raziskava kaže, da želi v EU zgolj 20 odstotkov Norvežanov, 63 odstotkov pa se ne bi pridružilo evropski povezavi.

Sprejeli bi tudi Črno goro

Zanimivo je, da bi Švedi, Finci in Britanci v povezavo sprejeli Črno goro, medtem ko so Nemci glede te male balkanske države razdvojeni. Švedi so naklonjeni tudi sprejetju Srbije, Kosova in Makedonije (slednjo bi podprli tudi Britanci) in Bosne in Hercegovine.
 

Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 15:45 08.april 2019.

    Pahor in ostala politična klika sta potrdila ,da Slovenija ostaja večna sužnja EU koruptivnega fašizma .

  • jan631 15:34 07.april 2019.

    Ne morete brez omembe Hrvaške,jugonostalgija je huda bolezen vsaj za nekatere.

  • sam50 09:29 07.april 2019.

    Vse kar se je pridružilo EU po letu 2004,je bila potreba tega društva po hlapcih in širjenju prostora za izvoz umazane industrije stran iz svoje sredine- na kratko povedano,ožemnje bedakov.