Svet
9 ogledov

Francozi Rome pošiljajo domov

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francoske oblasti danes začenjajo deportacijo Romov nazaj v Romunijo. Policija pa že ruši romska naselja.

Od 79 Romov, ki so se prostovoljno odločili, da se vrnejo, bo vsak prejel 300 evrov, danes pa se bodo vkrcali na čarterski let za Bukarešto.

Do konca avgusta bodo francoske oblasti izgnale okoli 700 Romov, kar je močno razjezilo človekoljubne organizacije. Prav tako je nad operacijo zaskrbljena Romunija, saj bi to lahko vodilo v ksenofobijo.

Francoske oblasti bodo 26. avgusta organizirale še let v Bolgarijo. Da bi Romom preprečili vrnitev v Francijo, bodo oblasti od tistih, ki bodo odšli, vzele biometrične podatke.

Naselja se rušijo
Vlada je napovedala, da bo v naslednjih treh mesecih zaprla okoli tristo nelegalnih romskih naselij. Kontroverzni načrt francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja so uvedli prejšnji mesec po nesoglasju potnikov in policije v Grenoblu.

Naselja so po navedbah vlade "viri za nelegalna trgovanja, nezadovoljiv življenjski standard, izkoriščanje otrok za beračenje, prostitucijo in kriminal".

51 naselij je policija že porušila, prebivalce pa so preselili v začasna zavetišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.