Svet
9 ogledov

Francozi se umikajo z ulic

(Foto: EPA)
1/5
Žurnal24 main
Francoski študenti so za danes napovedovali velike proteste proti pokojninski reformi, a stanje ni tako kritično, kot minule dni. Stavkajoči so odblokirali nekatere industrijske objekte in rafinerije.

Senat je danes potrdil nekoliko spremenjeno besedilo sporne pokojninske zakonodaje, jutri pa naj bi podobno storil še spodnji dom. S tem bo sporna zakonodaja dokončno potrjena.

Največji sindikati po državi so po mnenju poznavalcev razmer že sprejeli poraz in se bodo v naslednji fazi prizadevali za dialog z gospodarstveniki in s tem olajšali prehod v podaljšano dobo za upokojevanje.

Stavka v Franciji: oglejte si galerijo.

Samo na jugu Marseilla 10 tisoč ton smeti
Tri izmed 12 nacionalnih naftnih rafinerij so izglasovale prekinitev stavke. Na jugu Marseilla so smetarji začeli z delom po dvotedenski stavki. Kot so sporočili, se je v tem času na cestah nabralo za 10.000 ton smeti. Za čiščenje bodo potrebovali več dni. Študenti in dijaki bi sicer morali biti na počitnicah, a namesto tega načrtujejo shode po vsej državi.

Sindikati se zdijo danes bolj pripravljeni na pogovor kot pa vztrajanje pri stavki. Predlagana pokojninska reforma bo po pričakovanjih sprejeta v sredo in sindikati zdaj sporočajo, da bi se lahko z vlado pogovorili. "Pozdravljam vrnitev k razumu in dialogu," je dejal ekonomski minister Christine Lagarde.

Sindikati so za četrtek že napovedali nove demonstracije proti reformi in splošno stavko po vsej Franciji.

Premier Francois Fillon je bil kratek: "Protest nima več nobenega smisla." Stanje v državi se sicer počasi normalizira, kljub temu pa sindikati pozvali k stavki na ulicah še za 28. oktobra in 6. novembra.

 

Francoski senat je sporno pokojninsko reformo sprejel v petek zvečer. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy upa, da bosta glasovanje o zakonu in desetdnevne počitnice študente zadržala pred pohodom na ulice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.