Svet
9 ogledov

Francozi sestrelili libijsko letalo

Libijski pilot naj bi kršil prepoved poletov nad državo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Gadafijeve sile na tleh napredujejo, natačnega soglasja o vlogi mednarodne skupnosti v Libiji še ni. Libijske oblasti trdijo, da je v nočnih napadih umrlo večje število civilistov.
Na današnji dan se je pred 12 leti začelo Natovo bombardiranje ZR Jugoslavije. Nato bo verjetno prevzel tudi napade na Libijo.

Libija, sama sicer bogata z nafto, trpi pomankanje goriva. Tega skušajo dovažati z ladjami, katere pa se bojijo, da bi jih lahko napadle zahodne sile, poroča Reuters.

Voditelji različno o Libiji
"Pomembno je, da ne presežemo nalog, ki nam jih določa resolucija ZN," je danes poudaril britanski premier David Cameron. Drugače pa očitno meni francoski zunanji minister Gerard Longuet.

"Do vojaške intervencije je prišlo zaradi uresničevanja političnega projekta. Gre za razpravo o drugačni prihodnosti in izgradnji slednje za libijsko ljudstvo," je danes povedal Longuet. Cilj je, pravi, vzpostaviti dialog med silami znotraj Libije.

Želim si da bi tisti, ki vidijo le nafto, zlate rudnike in podzemna bogastva regijo odslej videli skozi prizmo zavesti,” pa je povedal turški premier Recep Tayyip Erdogan. Boji se, da se bo ponovil scenarij Iraka, ki da ga je zahod po vojni izropal naravnih bogastev.

K premirju je danes pozvala Kitajska. Spomnila je, da je namen resolucije "zagotoviti zaščito ljudem" in ne "povzročiti še večje humanitarne krize". Treba je spoštovati suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost Libije, sporočajo s Kitajske. Država se je pri sprejemu resoluciji o Libiji vzdržala. Glede na prakso v varnostnem svetu to, da resolucije ni blokirala z vetom, dejansko pomeni strinjanje s to resolucijo.

Po pravici povedano niso pokazali posebne želje, da se spopadejo s silami polkovnika Gadafija. Verjetno so štirikrat več municije postreljali v zrak kot pa so jo izstrelili proti vladnim silam. Ne gre za izurjene borce.
Kim Sengupta, Independent Newspaper, o upornikih proti Gadafiju za BBC

Gadafijeva vojska v Misrati
Sile polkovnika Gadafija so zasedle pristanišče v Misrati. Tam je več tisoč tujih delavcev iz podsaharske afrike in Egipta, ki so čakali na ladje za evakuacijo, poroča Reuters.

"Po uničenju Gadafijevih letal in protizračne obrambe bodo letala lahko letela nižje in lažje uničevala tanke," pa je o nadaljevanju akcije dopisniku BBC povedal eden od britanskih pilotov.

Med žrtvami verjetno tudi civilisti
V napadu koalicijskih sil na stanovanjsko sosesko vzhodno od libijske prestolnice Tripoli je bilo v sredo ubitih več civilistov, so poročali libijski viri.

Predstavniki ameriške vojske so se na navedbe odzvali in zanikali, da bi obstajala kakšna kredibilna poročila o civilnih žrtvah.

Po poročanju Reutersa pa so predstavniki libijskih oblasti novinarjem v bolnišnici v Tripoliju danes zgodaj zjutraj pokazali 18 zoglenelih trupel vojakov in civilistov, ki so jih v nočnih bombardiranjih pobila zahodna letala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.