Svet
9 ogledov

Francozi spet stavkajo

francija, stavka, pokojnine
1/16
Žurnal24 main
Francoski sindikati danes že tretjič ta mesec stavkajo zoper nepriljubljeno pokojninsko reformo.

Zaradi stavke bo odpovedanih med tretjino in polovica letov v Francijo in iz nje, med različnimi francoskimi mesti stojijo vlaki in pariški metro. Nekateri vlaki ne vozijo že od sinoči.

Protestnikom se bodo po napovedih pridružili tudi učitelji, avtoprevozniki, novinarji, poštni delavci, zaposleni v naftni družbi Total ter študenti. Delavci javnega transporta in energetskega sektorja napovedujejo stavko do izpolnitve zahtev.

Francoska vlada Nicolasa Sarkozyja želi zvišati minimalno upokojitveno starost s sedanjih 60 na 62 let in obenem zvišuje upokojitveno starost za polno pokojnino s sedanjih 65 na 67 let.

Spodnji dom francoskega parlamenta je sporno reformo že potrdil, senat pa o njej glasuje v teh dneh. "Tukaj nismo, da bi delali stvari, ki jih je lahko narediti, nimamo vedno odobravanja javnosti," je v senatu včeraj dejal minister za delo Eric Woerth. "Težko je Francozom povedati, da bodo morali delati dlje, do 67 let, a nimamo izbire."

V luči protestov je francoska vlada sicer že nekoliko popustila: za matere treh ali več otrok, ki so med porodniško ostale doma, je denimo znižal upokojitveno starost za polno pokojnino na 65 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.