Svet
6 ogledov

Francozi tudi poleti z zimskimi

Žurnal24 main
Nemci so si prislužili naziv najvarnejših voznikov v EU. Večina Francozov tudi poleti uporablja zimske pnevmatike. Skupaj s Španci in Italijani bi izrabljene pnevmatike uporabili še eno sezono.

Obsežna raziskava o pnevmatikah in varnosti v cestnem prometu, ki jo je izvedel Goodyear Dunlop Europe, razkriva navade voznikov, njihova prepričanja in vedenje na cesti. Anketiranih je bilo 3500 voznikov, in sicer v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Poljskem, v Španiji in v Veliki Britaniji. Vprašani v vseh državah so kot ključni dejavnik pri varnosti v cestnem prometu označili ustrezne pnevmatike pri trezni vožnji.
 
Nemci najvarnejši vozniki
Izmed 3500 anketiranih jih je kar 18 odstotkov odgovorilo, da so najvarnejši vozniki v EU Nemci, sledijo Švedi in Britanci. V sedmih državah EU je v povprečju 68 odstotkov vprašanih izjavilo, da ne bi nikoli sedli za volan v vinjenem stanju. Evropejci dejansko menijo, da je vožnja v treznem stanju najpomembnejši dejavnik za varno vožnjo.
 
Italijani ne upoštevajo omejitev
Nekoliko drugačna slika je pri italijanskih voznikih, saj ti v povprečju vozijo več kot 20 km/h hitreje od predpisane omejitve na cesti. Znanje o pnevmatikah najbolj škripa pri francoskih voznikih, saj obstaja velika verjetnost, da bodo tudi pozimi uporabljali letne pnevmatike.

Skoraj dvema tretjinama francoskih voznikov je že počila guma, 42 odstotkov jih je izgubilo oprijem na mokrem cestišču, 17 odstotkov pa jih je celo končalo ob cesti zaradi izgube nadzora nad svojim vozilom. Tako pri španskih kot tudi francoskih in italijanskih voznikih so ugotovili, da obstaja velika verjetnost, da bodo z že izrabljenimi pnevmatikami zdržali še eno sezono.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.