Svet
15 ogledov

Francozi že tretjič na ulice

1/11
Žurnal24 main
Protest Francozov proti Sarkozyjevi pokojninski reformi se nadaljuje. Danes naj bi se na ulice podali trije milijoni državljanov, tudi študenti in in dijaki.

Že mesec dni (tudi) v Franciji vre. Sindikati danes že tretjič v tem času na ulice vabijo vse, ki nasprotujejo ideji o pokojninski reformi (zvišanje minimalne starosti za upokojitev s 60 na 62 let). Po državi se že vse od jutranjih ur na ulicah zbirajo državljani vseh starosti, glavni in obenem največji protest pa je načrtovan pozno popoldne v parizu.

V galeriji si lahko ogledate zanimive fotografije z minulih protestov.

Organizatorji pričakujejo okoli tri milijone udeležencev; predvsem naj bi se povečala številka mladih udeležencev, ki med tednom zaradi šolskih oziroma študijskih obveznosti naj v protestu ne bi mogli sodelovati.

Podpora demonstracijam se veča
Zadnji podatki sicer kažejo, da demonstracije podpisa že več kot 70 odstotkov državljanov. V času prvega protesta je bila podpora 62-odstotna. Ker nič ne kaže, da bo vlada popustila, sindikati že napovedujejo protest tudi 12. oktobra. Zgornji dom bo sicer zakon o pokojninski reformi obravnaval 5. oktobra, pričakuje pa se, da bo zakon sprejet.

"Poslušam protestnike, razumem njihovo jezo, a naloga vodilnega v državi je izpolnjevanje njegovih odgovornosti. Pokojninska reforma in rezanje stroškov sta nujno potrebna za našo konkurenčnost," je ob tem dejal predsednik Francije Nicolas Sarkozy.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.