Svet
18 ogledov

Frattini gladko zavrnil Gadafija

Prizor z ulice v Bengaziju, kjer mimoidoči gleda fotografije ljudi, ubitih s str Žurnal24 main
Libijski odposlanec, ki z Gadafijevim predlogom v žepu prepričuje evropske voditelje v prekinitev ognja, je za zdaj naletel na gluha ušesa. Italija priznala upornike in sklepa naftne dogovore, sinovi v sporu.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je dejal, da bi razmislil o oboroževanju libijskih upornikov, vendar bi najprej potreboval več informacij. Poudaril pa je, da govori v lastnem imenu in ne daje predlogov Obami. Ameriška administracija možnost oboroževanja upornikov sicer ni izključila, a odločitve glede tega še niso sprejeli.

Frattini zavrnil
Italijanski zunanji minister Franco Frattini je gladko zavrnil predlog libijskega namestnika zunanjega ministra Abdelatija Obeidija, ki je včeraj lobiral pri grški vladi, danes pa se odpravlja v turško Ankaro in jutri še na Malto. Grki, tradicionalno v dobrih odnosih z Moamerjem Gadafijem, so povedali, da bi se samodržec rad pogajal in je pripravljen na kompromis, ki bi končal večtedensko nasilje v državi. Kaj ponuja, ni natančno jasno.

Italija je libijski nacionalni svet priznala kot "edinega legitimnega sogovornika" v Libiji, je po poročanju agencij dejal italijanski zunanji minister Franco Frattini po srečanju s posebnim odposlancem sveta Alijem Al Isavijem v Rimu. Obenem Frattini ni izključil pomoči v orožju za upornike.

Predstavnik italijanskega naftnega velikana Eni je v minulih dveh dneh v Bengaziju že sklepal posle z uporniki o prodaji njihove nafte.

Frattini je po telefonskem pogovoru z grškimi predstavniki danes dejal, da predlog o razdelitvi Libije za Zahod ni sprejemljiv in da mora polkovnik Moamer Gadafi odstopiti. Ne da bi razglabljal o libijskem predlogu, je dejal, da ni kredibilen in sprejemljiv.

Analitiki sicer menijo, da bi kakršenkoli načrt, ki bi na Gadafijevo mesto predvideval katerega od njegovih sinov, za državo na vsak način pomenil njeno razdelitev.

New York Times medtem poroča, da se je med Gadafijevimi sinovi vnel oster spopad za oblast. Vsaj Seif in Saadi al Gadafi, ki sta znana po svojih zahodnih stikih, naj bi si tako želela odstop njunega očeta in demokratično tranzicijo države, seveda ob njuni dejavni vlogi. Njuno nasprotje predstavljata sinova Kamis in Mutasim, ki veljata za jastreba in poveljujeta lastnima vojskama, ki sta znani po krutosti. Kam točno se umešča v javnosti najbolj znani Seif Al Islam, ni znano, a je jasno, da ima nesoglasja tako s prvima kot z drugima dvema bratoma.

Rešili peščico ranjencev
Uporniki in Gadafijeva vojska so trenutno vkopani pri mestu Brega. Tudi včeraj so tam potekali srditi boji, medtem ko je iz obkoljenega mesta Misrata na zahodu države turški trajekt odpeljal okoli 250 ranjencev. Pri tem je imel velike težave z izplutjem, saj je množica ljudi, ki so si tudi želeli na krov, pritiskala na ladjo. Rešeni ranjenci so spregovorili o grozotah v obleganem mestu, v katerem na ljudi streljajo ostrostrelci, v bolnišnicah pa primanjkuje zdravil.

Nato je dejal, da bodo znova začeli napade na provladne tarče, ki so v minulih dneh zaradi slabega vremena zastali. Ob tem se želi ameriška vojska umakniti iz letalskih operacij in odslej pomagati zgolj pri obveščevalni in podporni dejavnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.