Svet
9 ogledov

Fukušima: oblasti zavajajo javnost?

fukusima cunami Žurnal24 main
Strokovnjak za jedrsko energijo opozarja, da so posledice jedrske nesreče v Fukušimi hujše, kot priznava japonska vlada.

"Fukušima je največja industrijska katastrofa v zgodovini človeštva," je za Al Jazeero dejal jedrski strokovnjak Arnold Gundersen. Kot pravi, so reaktorske sredice poškodovane bolj, kot so oblasti pripravljene priznati. Meni, da bi bilo treba ohlajati vse reaktorske sredice v elektrarni, a ni dobrega načina, da bi to storili.

Ko so marca po potresu in cunamiju visoki valovi udarili v elektrarno, so povzročili pravo razdejanje. Prišlo je do okvare več reaktorjev, predvsem hladilnih sistemov. V posameznih delih Fukušime je tudi večkrat eksplodiralo. Po mnenju Gundersena bo v prihodnjih mesecih največja težava, kaj narediti z odpadno radioaktivno vodo, s katero so ohlajali reaktorske sredice. "Ta voda bo vsebovala plutonij in uran. Kam bi sploh lahko dali takšno vodo?" se sprašuje.

Nevarni majhni delci

Japonske oblasti so v začetku tega meseca priznale, da je v reaktorjih 1, 2 in 3 prišlo do popolne stalitve jedrske sredice. Podjetje za upravljanje z jedrskimi elektrarnami Tepco pa je sporočilo, da je v okolje po vsej verjetnosti ušlo več radioaktivnih snovi kot v Černobilu. Zaradi tega je za življenje neprimernih 966 kvadratnih kilometrov območja v okolici Fukušime.

Ameriški strokovnjaki opozarjajo, da so zaradi jedrske nesreče v nevarnosti predvsem mlajši ljudje, japonske oblasti pa bi morale stalno spremljati stopnjo sevanja pri otrocih. Opozarjajo tudi, da po eksplozijah in požaru v elektrarni v zrak uhajajo majhni delci cezija, plutonija in stroncija, ki so jih imenovali "vroči delci".

"Našli smo jih v vseh delih Japonske, celo v Tokiu," je dejal fizik MV Ramana. "Znanstveniki so jih našli vsepovsod. V zadnjih 90 dneh so počasi padali na tla in se zbirali v visokih koncentracijah. Veliko teh delcev se je ujelo v zračne filtre v vozilih." Gundersen ob tem pravi, da so delce našli tudi v ZDA, natančneje v Seattlu, in da so zelo nevarni za zdravje ljudi. Vodijo lahko celo do rakavih obolenj.

Na podlagi vseh teh podatkov Gundersen zaključuje, da se je radioaktivnost razširila na večjem območju kot v primeru Černobila. Ker se je radiacija razširila tudi do 70 kilometrov od reaktorjev, bi morale oblasti izseliti še več prebivalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.