Svet
8 ogledov

Fukušima pod nadzorom

Fukušima EPA
Japonska vlada trdi: devet mesecev po jedrski nesreči je elektrarna Fukušima pod nadzorom. Okoljevarstveniki: zavajajo.

Japonski premier Jošihiko Noda je devet mesecev po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima, ki je bila posledica silovitega potresa in cunamija, sporočil, da so dosegli hladno zaustavitev nuklearke.

Stabilizacija reaktorjev pomeni končanje drugega koraka v odpravljanju posledic najhujše jedrske nesreče po Černobilu leta 1986. Uspešno končanje prvega koraka, ki je bil stabilna ohladitev reaktorjev in bazenov z rabljenim gorivom, je japonska vlada razglasila julija.

Hladno je manj kot sto stopinj Celzija

"Ta (drugi) korak pomeni, da so bili reaktorji dlje časa stabilni, zato menimo, da so pod nadzorom," je pojasnil Takaši Savada, podpredsednik japonske družbe za jedrsko energijo, ki združuje akademike in strokovnjake s področja jedrske energije.

Savada je ob tem pojasnil, da izraz "hladna ustavitev", kot jo uporabljata vlada in upravitelj Fukušime, podjetje Tepco, ne pomeni, da so štirje od šestih poškodovanih reaktorjev v Fukušimi varni.

Hladna zaustavitev, kot jo definirata japonska vlada in Tepco, pomeni, da je temperatura na dnu tlačnih rezervoarjev pod sto stopinjami Celzija.

Japonske oblasti naj bi prizadevanja za ureditev razmer v Fukušimi zdaj usmerile v razgradnjo uničenih objektov v jedrski elektrarni.

Zavajajo?

Okoljevarstveniki so sicer današnje sporočilo premierja Node označili za zavajanje prebivalstva. Nekateri strokovnjaki pa ocenjujejo, da Fukušima ostaja še naprej nevarna in da bo trajalo desetletja, preden jo bodo popolnoma ustavili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.