Svet
5 ogledov

Fukušima: z dušikom nad reaktorje

Tepco je sporočil, da se je gorivo začelo topiti le pet ur po potresu. (Foto: Ep Žurnal24 main
V prvi reaktor jedrske elektrarne Fukušima so danes začeli vbrizgavati dušik. S tem želijo preprečiti eksplozijo vodika.

Družba Tepco, ki upravlja nuklearko, je sporočila, da bodo v reaktor vbrizgali šest tisoč kubičnih metrov dušika, postopek pa naj bi trajal šest dni.

V japonski agenciji za jedrsko varnost so povedali, da je to preventivni ukrep in da ni neposredne nevarnosti eksplozije. Dušik naj bi nato vbrizgali tudi v reaktorja številka dva in tri.

Tepco ocenjuje, da je bilo v nesreči poškodovanih 70 odstotkov gorivnih palic v prvem reaktorju, 30 odstotkov v drugem in 25 odstotkov v tretjem.

Evakuiranci se bodo na kratko lahko vrnili
Agencija je sicer Tepcu naročila, naj stalno izvaja meritve radioaktivnosti v okolici elektrarne ter javnosti posreduje vse podatke o tem.

Sicer pa japonska vlada načrtuje, da bodo slab mesec po nesreči ljudem, ki živijo v bližini nuklearke, dovolili, da se za kratek čas vrnejo na domove ter od tam vzamejo vrednejše stvari oziroma tisto, kar potrebujejo.

Domove so morali zaradi sevanja zapustiti ljudje, ki živijo v 20-kilometrskem območju okoli elektrarne, tisti, ki so od nje oddaljeni med 20 in 30 kilometrov, pa so dobili navodilo, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.