Svet
4 ogledov

Fukušimo stresel potres

Tepco je sporočil, da se je gorivo začelo topiti le pet ur po potresu. (Foto: Ep Žurnal24 main
Delavci zapustili elektrarno.

Območje Fukušime na Japonskem, kjer je bila v potresu in cunamiju leta 2011 poškodovana jedrska elektrarna, je stresel potres z magnitudo 7,3. Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji je izdal opozorilo pred cunamijem, nekaj kasneje pa so z območja sporočili, da ga je dosegel manjši popotresni val.

Cunami je bil visoki visok do enega metra in naj ne bi povzročil škode.

Japonska meteorološka agencija je sporočila, da po potresu zaenkrat niso zaznali novih poškodb v jedrski elektrarni Fukušima, vendar preiskava še poteka. Delavcem so sicer dali navodilo, naj elektrarno zapustijo.

Poročil o žrtvah in škodi ni

Prav tako zaenkrat ni poročil o gmotni škodi ali žrtvah.

Potres je imel epicenter okoli 320 kilometrov od mesta Išinomaki kakih deset kilometrov globoko, območje pa je stresel nekaj čez 3. uro zjutraj po lokalnem času.

Vzhodna Japonska je sicer seizmično zelo aktivno območje, zadnji večji potres, ki je imel magnitudo 6,5, je območje stresel septembra.

V potresu marca 2011, ki mu je sledil cunami, je umrlo prek 18.000 ljudi, nastale so tudi poškodbe hladilnih sistemov v nuklearki v Fukušimi, zaradi česar je prišlo do radioaktivnega sevanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.