Svet
18 ogledov

Ga bodo Hrvati le dočakali?

Sanader je že več kot štiri mesece v priporu. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Koliko časa bo Sanader še spal v avstrijskem zaporu? Odgovor na to vprašanje bi lahko bil znan v ponedeljek, če so hrvaški organi izpolnili zahteve avstrijskih.

Ivo Sanader bo v ponedeljek stopil pred sodnico, ki bo odločala o njegovi izročitvi Hrvaški. Do te bi lahko prišlo, če so hrvaški preiskovalni organi avstrijskim dostavili zahtevano dokumentacijo o obtožbah proti nekdanjemu premierju. Kot poroča hrvaški RTL, naj tega še ne bi storili.

Pred tremi tedni je namreč sodnica opozorila, da s hrvaške strani še vedno ni prejela potrebnih dokumentov za odločitev o morebitni izročitvi. Na Uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter pravosodnem ministrstvu sicer zatrjujejo, da so pravočasno poslali vse zahtevane dokumente. Kje bi se dokumentacija lahko izgubila, naj ne bi vedeli.

Odvetnik Zvonimir Hodak pa se sprašuje, ali ni igra z dokumenti samo način pridobivanja na času tako s strani Hrvaške kot Avstrije.

Sanader je v priporu od 10. decembra lani, ko so ga po slabih 24 urah bega prijeli avstrijski organi v bližini cestninske postaje St. Michael. Hrvaška zahteva njegovo izročitev zaradi obtožb o korupciji in zlorabi položaja, postopek proti Sanaderju pa so zaradi pranja denarja sprožili tudi v Avstriji. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.