Svet
16 ogledov

Gadafi gre nad Bengazi

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Libijska vojska je upornikom v Bengaziju postavila ultimat. Do 23. ure so imeli čas, da so zapustili svoje položaje v Bengaziju.
Gadafijev sin Saif Gadafi je za francoski Euronews dejal, da bo "vsega konec v 48 urah". V tem času bodo po njegovem mnenju sile, zveste njegovemu očetu, zavzele glavno oporišče upornikov Bengazi. Meni, da bo vsakršna odločitev Varnostnega sveta o prepovedi letenja nad Libijo brez pomena, saj bo prepozna.

Obvestilo je objavila nacionalna televizija Al-Libija. Napovedali so, da v Bengazi prihaja vojska, ki bo "podprla prebivalce in očistila mesto oboroženih tolp“. Prebivalcem so naročili, naj se izogibajo območjem, kjer se zadržujejo oboroženi moški in se nahajajo skladišča orožja.

Razprave brez dejanj
V Varnostnem svetu Združenih narodov je zaokrožil osnutek resolucije o Libiji, ki bi med drugim uvedla prepoved letenja nad to državo in s tem deloma zvezala roke vojakom libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Čeprav so svetovne velesile poudarjale, da Gadafi ne ravna pravilno, in nekatere celo, da bi moral oditi, so zdaj, ko bi bilo treba sprejeti odločitev, povsem neodločne.

Resolucija je dvodelna – del, ki sta ga pripravili Velika Britanija in Francija, poziva predvsem k ostrejšim sankcijam režima. Del, ki ga je pripravil Libanon, pa poziva k večji zaščiti civilistov. Države z možnostjo veta – Rusija, Kitajska in ZDA – ter še nekatere druge članice Varnostnega sveta – Portugalska, Nemčija in Južna Afrika – pa so do uvedbe prepovedi letenja zelo zadržane.

"Izpostavili smo vprašanja, na katera še ni bilo odgovora: kakšna bo vloga arabskih držav, ali bo tak ukrep v nasprotju z načrti Arabske lige. Arabska liga je izpostavila, da tujega posredovanja ne bi smelo biti," je pojasnjeval nemški ambasador pri OZN Peter Witting.

 

 

Časnik The New York Times pogreša štiri svoje novinarje. Med njimi je tudi Pulitzerjev nagrajenec Anthony Shadid, s katerim so bili zadnjič v kontaktu včeraj zjutraj. Pogrešajo še videoreporterja Stephena Farrella, ki so ga leta 2009 že ugrabili talibani, ter dva fotografa, Tylerja Hicksa in Lynseya Addario. Libijska vlada je časniku zagotovila, da jih bodo, če so bili zajeti, nemudoma izpustili.

Gadafijeve sile so prejšnji teden že zajele ekipo britanske televizije BBC. Več o tem preberite v članku: Mučili novinarje BBC.

 

 

 

"Pridite in poskusite!"
Moamer Gadafi je na zborovanju svojih podpornikov grozil vsem zahodnim državam, ki podpirajo uvedbo prepovedi letenja.

"Francija dviguje glavo in pravi, da bo napadla Libijo. Napadli bi Libijo? Mi bomo napadli vas! Napadli smo vas v Alžiriji, v Vietnamu. Napadli bi nas? Le pridite in poskusite!" je v svojem slogu dejal Gadafi. Upornike je označil za podgane, pse, hinavce in izdajalce.

Bengazi v strahu
Medtem se je v Bengaziju zbralo na tisoče njegovih nasprotnikov, ki so metali čevlje in druge predmete ob zid, na katerega so projicirali njegovo sliko. Vzdušje v Bengaziju je še vedno uporniško, a nekoliko v krču.

"Vse nas je strah, če sem odkrit," je dejal 55-letni prebivalec mesta Mohamed Jasri. Nemir vse bolj narašča, tem bližje so Gadafijeve sile. Včeraj so zavzeli pomembno križišče v mestu Adžabijah in zdaj je pot do Bengazija odprta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.