Svet
41 ogledov

Gadafi je "siromak"

polkovnik Moamer Gadafi EPA
Gadafijev tiskovni predstavnik je v telefonskem pogovoru dejal, da je Gadafijeva družina ena izmed najrevnejših družin v Libiji. Vse bogastvo je v ustanovah in podjetjih. Gadafi naj ne bi nikoli živel razkošno.

Libijski voditelj Moamer Gadafi in njegova družina nikoli niso uživali libijskega bogastva in spadajo med najrevnejše libijske družine, je v telefonskem pogovoru za Reuters povedal tiskovni predstavnik Gadafija, Musa Ibrahim.

Gadafijeva družina se ni okoristila z nafto in nima denarja. To pričajo tudi njihovi računi, pravi Ibrahim. "To je dokaz, da so običajna libijska družina. Celotno bogastvo, s katerim razpolaga Libija, pa je v podjetjih in institucijah."

Kljub govoru Gadafijevega predstavnika pa je javnosti dobro znano, da je Gadafijeva družina ves čas živela na veliki nogi. To je poudarila tudi Nelly Furtado, ki ji je Gadafi za 45-minutni koncert plačal milijon dolarjev. Dovolj zgovorna je tudi novica britanskih medijev, ki so sporočili, da ima Gadafijev sin Saif Al Islam v Londonu hišo, ki je vredna 19 milijonov dolarjev.

Gadafijevo premoženje veliko

Družina Moamerja Gadafija pa je brez premoženja na švicarskih bankah ostala takoj, ko je njegova vojska začela bombardirati svoje ljudi. Gadafijeva družina je v švicarski banki skrivala 360 milijonov frankov. Še več denarja naj bi imeli leta 2008, in sicer kar šest milijard, dokler ni Gadafi zaradi aretacije svojega sina v Ženevi Švici napovedal gospodarskih sankcij. Iz bank je tako umaknil pet milijard frankov, ustavil uvoz nafte v Švico in dvema švicarskima poslovnežema prepovedal izhod iz Libije za več kot leto dni.

Gadafiju so po svetu zaplenili 34 milijard dolarjev, ki si jih je nagrabil v času svojega režima. Kanada mu je zamrznila 2,4 milijarde, Avstrija 1,7 milijarde in Velika Britanija milijardo dolarjev, v katero je všteta tudi nepremičnina na londonskem West Endu, ki je ocenjena na 455 milijonov dolarjev, ter 325 milijonov delnic družbe Pearson.

Nihče ne ve, koliko denarja je imel oziroma ima Gadafi. Njegovo premoženje v Veliki Britaniji se ocenjuje na 10 milijard dolarjev.

Komentarjev 1