Svet
13 ogledov

Gadafi Natu: končajte napade

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Libijski voditelj Moamer Gadafi je Nato pozval, da naj konča napade na državo. Natove sile naj bi bombardirale stavbo televizije ravno v času, ko je Gadafi nagovarjal državljane.

"Mi jih nismo napadli ... zakaj oni napadajo nas?" je dejal Gadafi v televizijskem nagovoru državljanom. "Dovolite nam, države, ki ste nas napadle, da se pogajamo z vami. Pogajajmo se," je Gadafi pozval Nato.

Dejal je še, da je pripravljen končati napade, ampak le ob pogoju, da napade prekinejo tudi Natove sile in uporniki. "Prvi smo bili, ki smo pozdravili premirje, in prvi smo se zavzeli za premirje ... ampak napadi Nata se niso ustavili."

Ob tem je spet poudaril, da ne bo zapustil države in da ga v to ne more prisiliti nihče. "In nihče mi ne more reči, da se ne smem boriti za svojo državo."

Natove sile so medtem nadaljevale napade na Gadafijeve strateške položaje. Tako so bombardirale vladna poslopja in po poročanju libijske televizije tudi stavbo državne televizije ravno v času, ko je Gadafi nagovarjal državljane. Po besedah policista, ki je bil takrat na kraju dogodka, so bile v napadu ranjene tri osebe.

Gadafijeve sile polagajo protiladijske mine
Ladje zveze Nato so sicer v petek prestregle več ladij libijskega voditelja, ki so izven pristanišča Misrate polagale protiladijske mine, je povedal britanski brigadni general Rob Weighill. Dodal je, da mine že odstranjujejo.

Kot je še poudaril v telekonferenci s sedeža operacije v Neaplju, to vnovič dokazuje Gadafijevo "popolno nespoštovanje mednarodnega prava in pripravljenost na napad na humanitarna prizadevanja".

Odkar je Nato prevzel vodenje operacije za zaščito civilistov v Libiji, je sicer minil mesec dni, v tem času pa so Natova letala izvedla 4.242 poletov in 1.766 napadov, skupno 19 ladij Nata pa patruljira po osrednjem Sredozemlju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.