Svet
10 ogledov

Gadafi: "Ne bodo me odkrili"

Je trdoživi voditelj ranjen? (Foto: Reuters) Žurnal24 main
"Libijski voditelj je zapustil Tripoli, po vsej verjetnosti pa je tudi ranjen," je medijem povedal italijanski zunanji minister Franco Frattini. "Sem nekje, kjer me ne bodo odkrili in ubili,“ se je odzval Gadafi.

Frattini je medijem povedal, da je informacija zanesljiva, saj mu jo je zaupal katoliški škof Giovanni Innocenzo Martinelli, ki živi in dela v Tripoliju. "Gadafi je bil po vsej verjetnostni ranjen v enem izmed letalskih napadov Natovih sil," je med drugim povedal sedmi sili.

Gadafi: "Nato me ne bo odkril in ubil"
Že se je oglasil tiskovni predstavnik libijske vlade, ki zanika navedbe italijanskega ministra. "Novica, da je naš voditelj ranjen, je popolna neumnost," je poudaril. Odzval pa se je tudi Gadafi. V zvočnem posnetku, ki ga je predvajala državna libijska televizija, je dejal: "Križarskim revam sporočam, da sem nekje, kjer me ne bodo odkrili in ubili."

Frattini je ocenil, da je Gadafi zaradi "mednarodnega pritiska morda poiskal zatočišče na kakem bolj varnem kraju". Minister obenem dvomi, da je v sredo objavljeni posnetek, na katerem je videti Gadafija v hotelu v Tripoliju, dejansko posnet v Tripoliju in da je bil posnet v sredo. Posnetek je režim objavil, medtem ko so se po številnih napadih Natovih sil na Gadafijev kompleks v Tripoliju začele širiti govorice, da je Gadafi mrtev.

Zločinec bo odgovarjal
Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Luis Moreno-Ocampo je napovedal, da bo v ponedeljek od sodišča zahteval izdajo zapornih nalogov za tri najbolj odgovorne za zločine proti človečnosti v Libiji. Po pričakovanjih naj bi bil med trojico tudi Gadafi. Od začetka vstaje v Libiji sredi februarja je bilo ubitih že 12 tisoč ljudi.

Bombe zasule prestolnico
Letalstvo zveze Nato je danes znova bombardiralo Tripoli. V Bregi so po poročanju libijske državne televizije sile zavezništva ubile najmanj 16 civilistov. Televizija je pokazala posnetke najmanj devetih trupel, zavitih v odeje, na neznani lokaciji. V napadu, ki ga neodvisni viri niso potrdili, naj bi bilo ranjenih najmanj 40 ljudi.

V libijski prestolnici je bilo davi slišati več eksplozij. Kaj so bile tarče napadov, ni znano, po navedbah libijske vlade pa so Natovi izstrelki zadeli tudi kraj, kjer se vsako noč zbirajo Libijci, ki tam izražajo podporo dolgoletnemu voditelju Gadafiju. Po navedbah aktivistov v več četrtih Tripolija potekajo spopadi med protestniki in vojaki.

Libijski uporniki, ki nadzirajo večino vzhoda države, medtem ko ima Gadafi pod nadzorom večino zahoda, upajo, da je položaj libijskega voditelja v prestolnici ogrožen. V Tripoliju se namreč množijo protesti, mesto pa se ob tem po navedbah aktivistov spopada z vedno večjim pomanjkanjem hrane, zdravil in drugih dobrin ter goriva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.