Svet
1 ogledov

Gadafi obtožen v Haagu

Libijski voditelj si je prislužil obtožbo v Haagu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tožilec mednarodnega kazenskega sodišča Luis Moreno-Ocampo je zaradi zločinov proti človeštvu vložil obtožnici proti libijskemu voditelju Gadafiju, njegovem sinu in vodji obveščevalne službe.
Obstajajo dokazi, da so libijske varnostne sile izvajale obširne in sistematične napade na civilno prebivalstvo. Na podlagi dokazov smo lahko določili, kdo nosi največjo  odgovornost za ta dejanja.
Haaško tožilstvo

Sodniki mednarodnega kazenskega sodišča morajo še presoditi, ali bodo za Moamerja Gadafija, njegovega sina Saifa al Islama in vodjo tajne službe Abdulaha al Sanusija izdali nalog za aretacijo.

Iz Libije so že sporočili, da obtožba za njih ni legitimna in se na njo ne nameravajo odzvati.

Sodišče so označili za otroka evropskih držav, namenjeno pa naj bi bilo preganjanju afriških politikov in voditeljev. Libija, tako kot večina afriških držav in ZDA, ne priznava jurisdikcije sodišča.

Pred tremi leti je bil pred sodiščem obtožen sudanski predsednik Omar al Bašir, ki pa še vedno vlada v Sudanu.

Obe obtožnici je vložil tožilec Luis Moreno-Ocampo. Za obtožbo se je odločil na podlagi 1.200 dokumentov in pogovora s 50 pričami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.