Svet
174 ogledov

Gadafi pri nas "vedno dobrodošel"

Moamer Gadafi in Borut Pahor.
1/3
EPA
V obdobju otoplitve odnosov med Libijo in Slovenijo so bile izrečene številne besede in obljube, ki bi jih bilo danes težko izpolniti. Naš premier je pred dvema letoma Gadafiju zagotovil, da je v Sloveniji vedno dobrodošel. Gadafi se mu vseeno ni oglasil, sporočajo iz premierjevega kabineta.

"Vodja države Gadafi se je predsedniku vlade Pahorju zahvalil za obisk ter mu dejal, da ga šteje za prijatelja in je v Libiji vedno dobrodošel. Premier Pahor se je libijskemu vodji Gadafiju prav tako zahvalil za prelep sprejem ter dejal, da je tudi vedno dobrodošel v Sloveniji."

Tako blizu sta si bila glede na zapis na spletni strani vlade slovenski premier Borut Pahor in Moamer Gadafi novembra 2009. Stara objava je zakrožila po Twitterju.

"Predsednik vlade Borut Pahor ni prejel nobenega pisma od polkovnika Gadafija, predvidevamo da tudi zato, ker sta se premier Pahor in vlada od samega začetka vstaje v Libiji zelo kritično odzvala do nasilja, ki ga je izvajal režim polkovnika Gadafija," pa so nam danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Vlada je junija tudi priznala TNC (tranzicijski nacionalni svet, op. n.) kot legitimnega predstavnika libijskega ljudstva," so nam še povedali.

V Bruslju naj bi jih skrbeli stiki

Po aprilskem poročanju STA so se v Bruslju pojavile govorice, da bi bila med Gadafiju prijateljskimi državami lahko tudi Slovenija. Znano jim je bilo namreč, da sta imela Gadafi in Pahor pred začetkom nemirov v Libiji dobre odnose.

Uradno potrditve teh govoric ni niti v Bruslju niti v Ljubljani. V Pahorjevem kabinetu zanikajo kakršnekoli stike z Gadafijevim režimom, je takrat poročala agencija.

Še lani v Libiji na proslavi Gadafijeve revolucije

"S predsednikom vlade al Mahmudijem sva segla v roke za posel, ki je večji od pol milijarde evrov," pa je še septembra lani slovenski javnosti sporočil Pahor.

Posel je sklenil ob robu udeležbe na slavnostni večerji ob 41. obletnici libijske revolucije. Da je sklenil posel za podjetje – izkazalo se je, da je šlo za SCT –, je branil s tem, da je Libija ena od držav, "v kateri je politika zelo pomembna".

Nekdanji hrvaški predsednik bolj prijazen

Ta ponedeljek pa se je nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić v Zagrebu srečal z veleposlaniki ZDA, Rusije in Kitajske, da bi jim posredoval osebno sporočilo libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Kot so sporočili iz njegovega urada, je bil Gadafi pripravljen odstopiti, če bo Nato ustavil napade v Libiji. Mesić je bil tudi sicer skeptičen do poročil, da polkovnik strelja na protestnike proti njegovi vladavini.

Mesić je bil sicer med 30. junijem 1991 in 6. decembrom 1991 kot član rotirajočega predsedstva predsednik Jugoslavije. Ta je takrat predsedovala gibanju neuvrščenih, tako da je za pol leta prevzel tudi funkcijo generalnega sekretarja tega gibanja.

V Gibanju neuvrščenih je tudi Libija, ki jo polkovnik Gadafi vodi od leta 1969.

Komentarjev 3
  • Kaplanos Robert 10:24 29.avgust 2011.

    Ah sit sem že tega Gadafija!!

  • Marjan Valič 13:54 25.avgust 2011.

    naš.mandatar.ima.pamet.kot.10.letni.otrok

  • allstarr111 13:01 25.avgust 2011.

    Ko bodo uporniki prevzeli državo v popolnosti naj gre Borut tja za premierja, v pol leta bo taka štala da bodo Gadafija vabili nazaj. LOL