Svet
8 ogledov

Gadafi prodrl v Zavijo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Iz Zavije na vzhodu Libije poročajo o novih napadih, potem ko so uporniki uspeli dopoldan odbiti progadafijeve sile. Nacionalni svet se je danes razglasil za edinega predstavnika države.

Progadafijeve sile so sprožile nove napade na zahodu mesta Zavija s tanki, ki prodirajo proti središču mesta. "Napad se je začel, vidim več kot 20 tankov," je za Reuters povedal eden od prebivalcev mesta, ki so ga do sedaj držali uporniki. "Slišati je tudi streljanje."

Vojak Gadafijeve vojske pa je za AP povedal: "Nadzorujemo vse ceste proti mestu in iz njega. Ne morejo iz mesta." Uporniki so namreč napovedovali, da bodo z orožjem šli na Tripoli.

Slovensko zunanje ministrstvo je v današnji izjavi pozvalo libijskega voditelja Moamerja Gadafija k odstopu in ustavitvi nasilja.

Sporočilo je tudi, da bo Slovenija v podporo aktivnostim Urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce za reševanje humanitarne krize v Libiji in sosednjih državah namenila 50 tisoč evrov.

Gadafijeve sile so sicer že v petek poročale, da so zavzele Zavijo, kjer je pomembna naftna rafinerija, a so uporniki to zanikali. Danes zjutraj naj bi vladne sile ob silovitem topniškem obstreljevanju uspele priti v to mesto z 200 tisoč prebivalci, uporniki pa naj bi se utrdili v notranjosti mesta.

Zavzetje mesta bi bilo sicer pomembna zmaga za Gadafijeve sile v okviru prizadevanj za obrambo Tripolija.

"Nekaj slabega se bo zgodilo danes. Vojna bo," je dopoldne dejal tiskovni predstavnik upornikov Youssef Shagan glede zadnjih razmer v Zaviji.
 
V petkovih spopadih za Zavijo je bilo po bolnišničnih podatkih ubitih najmanj 17 ljudi, 150 pa ranjenih.

Danes pa naj bi po poročanju nekaterih prič spopadi v mestu pred zadnjim vdorom vladnih sil terjali že 30 mrtvih in okoli 150 ranjenih.

Kdo ima nadzor nad Ras Lanufom?
Podobno nejasne razmere so tudi v strateškem naftnem pristanišču Ras Lanuf, ki je kakih sto kilometrov oddaljen od Sirte, rojstnega mesta Gadafija.

Potem ko so uporniki v petek trdili, da so ga v silovitih spopadih zavzeli, so vladne sile to zanikale, od tam pa naj bi znova poročali o spopadih. V petkovih spopadih naj bi bilo več mrtvih in ranjenih.

Gadafiju zveste sile naj bi danes tudi napadle mesto Misurata vzhodno od Tripolija.

Bengazi: mrtvih najmanj 19 ljudi
Blizu Bengazija, glavnem oporišču upornikov in drugem največjem mestu v državi, je bilo v dveh petkovih eksplozijah v vojaškem skladišču orožja ubitih najmanj 19 ljudi, 40 pa ranjenih.

Vzrok eksplozij še ni znan, priče pa naj bi zavrnile možnost letalskega obstreljevanja.

"Še v Iraku se niso odvijali takšni boji in ubijanja. Mislim, da gre za popolni genocid," je dejal eden izmed prebivalcev mesta Zavija za Al Arabiyo.

V Tripoliju naj bi bilo po petkovih protestih, ki jih je policija razgnala s solzivcem, danes mirno, a so novi protesti napovedani za popoldne. Vhode v prestolnice nadzirajo oboroženi moški.

Alternativna vlada
Nacionalni svet, ki so ga oblikovali libijski uporniki, ki se borijo proti režimu libijskega voditelja, se je danes razglasil za edinega predstavnika države. To je po prvem uradnem sestanku sveta, ustanovljenem 27. februarja, na novinarski konferenci povedal predsednik sveta, bivši pravosodni minister Mustafa Abdel Džalil.

Svet je pooblastil svojega člana Omarja al Haririja za "vojaške zadeve", Alija Abdelaziza al Isauija pa za zunanje zadeve. Slednji ima nalogo, da vzpostavi stike s tujino, da bi dosegel mednarodno priznanje sveta, je še povedal Džalil po sestanku v Bengaziju.

Dodal je, da so za nacionalni svet vse diplomatske delegacije v tujini, ki so naklonjene upornikom, "legitimne predstavnice" države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.