Svet
15 ogledov

Gadafi se še vedno skriva v Libiji

Moamer Gadafi Reuters
Potem ko so libijski uporniki režimu Moamerja Gadafija postavili ultimat o predaji, ki se izteče v soboto, je njegov sin Saadi dejal, da se je pripravljen predati. Gadafi se medtem še vedno skriva v Libiji.

Po poročanju Al Džazire je starejši predstavnik libijskega nacionalnega predhodnega sveta Abdelhakim Belhaj povedal, da je prejel klic tretjega sina libijskega voditelja Saada. Ta mu je povedal, da se je pripravljen predati, a Libije ne namerava zapustiti. Belhaj je prepričan, da se sam Gadafi ne bo predal.

Britanska televizijska postaja Sky News pa poroča, da se Gadafi še vedno skriva v Libiji. Mladoletni Gadafijev telesni stražar Abdu Salam Ataher Ali je tako povedal, da so Gadafija z avtomobilom pripeljali na sestanek s Kamisom Gadafijem in Gadafijevo hčerko Ajšo. Potem pa se je njegov konvoj preusmeril v mesto Sabho. Stražar je potrdil, da je Kamis umrl v zračnem napadu Natovih sil v bližini Tripolija.

Medtem se boji nadaljujejo v mestu Sirt, kjer so Natove sile povečale napade na Gadafijeve sile. Tam trenutno potekajo pogovori med Gadafijevi podporniki in uporniki. Gadafijevi uporniki so sicer Gadafije in njegove privržence pozvali, da naj se do sobote predajo. Če se to ne bo zgodilo, uporniki napovedujejo še hujše boje.

Sprostili zamrznjeno libijsko premoženje

Varnostni svet ZN je v torek Veliki Britaniji odobril sprostitev 1,6 milijarde dolarjev vrednega premoženja, ki ga je država zamrznila po sprejetju sankcij proti Libiji. Gre za 200 milijonov bankovcev v vrednosti 1,86 milijarde libijskih dinarjev, ki jih je natisnilo britansko podjetje.

Po mnenju britanskega zunanjega ministra Williama Hagua odločitev o sprostitvi sredstev pomeni "še en velik korak na poti zagotavljanja nujne pomoči prebivalcem Libije in temelji na izjemnem napredku v zadnjih dneh".

Odločitev o sprostitvi sredstev je sprejel odbor VS ZN za sankcije, potem ko je na to pristala tudi Kitajska. Že minuli četrtek je odbor odobril sprostitev 1,5 milijarde dolarjev zamrznjenega premoženja Libije v ameriških bankah, medtem ko na odobritev še vedno čakata Nemčija in Francija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.