Svet
7 ogledov

Gadafi se umika iz Misrate

Boj za Misrato teče že drugi mesec. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ponoči je zveza Nato izvedla več letalskih napadov na libijsko prestolnico Tripoli, potem ko je libijska vojska napovedala umik iz Misrate.

Letala so obstreljevala območje blizu Gadafijeve rezidence v središču Tripolija, kjer naj bil podzemni bunker, po trditvah Tripolija pa naj bi šlo za parkirišče.

Napad se je zgodil po objavi namestnika libijskega zunanjega ministra Haleda Kaima, da se bo libijska vojska umaknila iz Misrate. Kaim je dejal, da bodo "plemenom okoli in v Misrati ter ljudem v mestu prepustili reševanje razmer".

Če libijska vojska ne more "rešiti problema v Misrati", bodo v mesto prišli ljudje iz okoliških krajev, da bi se pogovorili z uporniki. "Če se ne bodo predali, bodo začeli spopade," je dejal Haled Kaim na novinarski konferenci.

Da je vojska dobila ukaz za umik, je za Reuters potrdilo več vojakov. "Ukazali so nam, naj se umaknemo. Ukaz je prišel včeraj," je dejal vojak Khaled Dorman.

Obamo obtožujejo zločinov proti človeštvu
Kaim se je obregnil tudi ob ameriškega predsednika Baracka Obamo. Obtožil ga je "novih zločinov proti človeštvu", potem ko je odobril uporabo brezpilotnih letal z raketami za misijo nad Libijo. Obsodil je tudi petkov obisk ameriškega republikanskega senatorja Johna McCaina pri libijskih upornikih v Bengaziju. Poudaril je, da njihov prehodni narodni svet ne predstavlja Libijcev in da "nima oblasti na terenu".

Iz Tripolija danes poročajo o streljanju protiletalske obrambe. Libijska uradna agencija Jana pa je poročala, da so Natova letala v petkovem obstreljevanju v regiji Zintan jugozahodno od Tripolija ubila dva človeka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.