Svet
19 ogledov

Gadafi: Sem v Tripoliju in ne v Venezueli

(Foto: Libijska državna televizija) Žurnal24 main
Libijski voditelj Gadafi je na državni televiziji dejal, da je v glavnem mestu Libije in ne v Venezueli. Libijska vojska naj bi predtem izdala ukaz, da naj se vojaki pridružijo protestnikom.

Libijski voditelj Gadafi je na državni televiziji izpod dežnika iz svojega vozila dejal, da je v glavnem mestu Libije in ne v Venezueli. To je bil tudi edini komentar na trenutno dogajanje v Libiji z njegove strani.

Na Twitterju je eden izmed uporabnikov zatem zapisal: "A to je bil govor. Na to smo čakali?".

Kot je znano, so nekatere agencije včeraj popoldne poročale, da je libijski voditelj zapustil državo.

Se bo vojska pridružila protestnikom?
Al- Jazerra je poroča, da je libijska vojska izdala ukaz, da naj se vojaki "pridružijo ljudem" in naj pomagajo pri zrušitvu Gadafija. Poleg tega naj bi vojaki tudi dobili ukaz, da naj vkorakajo v prestolnico Tripoli.

SIn Gadafija: nismo streljali na protestnike
"Nič ni resnice v informacijah, da je vojska streljala na protestnike v Tripoliju in Benghaziju,"
je libijska državna televizija povzela besede Gadafijevega sina Saif al-Islam Gadafija.

Na Arabski televiziji se je medtem že razvila debata, ali so libijska letala bombandirala civiliste. Predstavnik libijskega zunanjega ministrstva je za arabsko al- Jazerro zanikal, da so letala streljala na civiliste.

Clintonova obsoja napade
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, tako kot italijanski premier Silvio Berlusconi nekaj ur prej, obsodila napad na protestnike s strani libijske vojske. Libijske oblasti je pozvala, da naj spoštuje človekove pravice svojih prebivalcev.

"Pridružujejo se mednarodni skupnosti, ki ostro obsoja nasilje v Libiji," je Clintonova dejala v izjavi. "Zdaj je čas, da se preneha nesprejemljivo prelivanje krvi". 

Na Malti pristali letali libijske vojske
Na Malti sta popoldne pristali libijski vojaški letali. Pilota sta povedala, da sta dezertirala, potem ko sta dobila ukaz za napad na protestnike v Bengaziju. Eden od pilotov je zaprosil za politični azil. Po tem dogodku so vsa vojaška letališča v bližnji Italiji razglasila stanje visoke pripravljenosti.

Približno istočasno sta na Malti, ki je od severne obale Libije oddaljena le okoli 340 kilometrov, pristala tudi dva civilna helikopterja s sedmimi potniki. Gre za francoske državljane, ki so delali na naftnih vrtinah blizu Bengazija.

Italija je po dogodkih na Malti na vseh vojaških letališčih razglasila stanje visoke pripravljenosti. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa so na jug Italije tudi premestili večje število italijanskih vojaških helikopterjev.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi v primeru brezvladja v Libiji v Italijo utegnil pljuskniti val prebežnikov iz Libije, podobno kot se dogaja s prebežniki iz Tunizije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.