Svet
10 ogledov

Gadafi vabi preiskovalce

Ekscentrični in vse bolj osovraženi dolgoletni libijski voditelj je izginil z ob Žurnal24 main
Libijski voditelj Moamer Gadafi zahteva, da bi nasilje v državi preiskali predstavniki ZN in Afriške unije.

V pogovoru za nedeljsko izdajo francoskega časnika Le Journal du Dimanche je še dejal, da bo preiskovalcem omogočil prosto delo v državi.

"Najprej bi želel, da bi preiskovalna komisija ZN in Afriške unije prišla sem v Libijo," je dejal. "In pustili jih bomo, da bodo delali nemoteno," je še zagotovil za Le Journal du Dimanche.

To je bil prvi njegov poziv k neodvisni preiskavi. Pred tem je sicer že njegov sin Seif Al Islam kmalu po izbruhu nasilja zahteval neodvisno domačo preiskavo dogodkov.

Neodvisno mednarodno preiskavo pa je že 22. februarja zahtevala tudi visoka komisarka ZN za begunce Navi Pillay.

Libijske sile, ki so lojalne voditelju Moamerju Gadafiju, naj bi v veliki protiofenzivi zajele več ključnih mest na vzhodu države.

Upornike naj bi tako pregnali iz Tobruka, Misrate, ki je tretje največje mesto v državi, in iz za naftno industrijo pomembnega mesta Ras Lanuf, je ponoči poročala državna televizija.

Uporniki te navedbe zanikajo.

Gadafi: kriva je Al Kaida
Gadafi je sicer ponovil, da za uporom stoji teroristična mreža Al Kaida in zadrogirani mladci, Zahod pa da ga v tem boju proti teroristom pušča samega.

"Čemur smo priča v Sredozemlju, je islamski džihad. Osama bin Laden se bo povzpel na oblast v Severni Afriki. Bin Ladna boste imeli pred vrati," je dejal libijski voditelj.

"Napadli bodo ameriško šesto floto. Pirate boste imeli pred vrati, kakih 50 kilometrov od svojih meja. Bin Ladnovi možje pa bodo izsiljevali tako na kopnem kot morju. To bo šele mednarodna kriza," je zagrozil Gadafi.

Potrdil je, da imajo zajete tri nizozemske vojake. Prijeli so jih med reševalno akcijo v Sirti – s helikopterjem so želeli rešiti dva civilista, a Libijci tega niso dovolili. Zdaj jih imajo zaprte, kar je po Gadafijevih besedah povsem "normalno".

Britanski Sunday Times pa je poročal, da so uporniki zajeli skupino šestih pripadnikov posebnih britanskih sil, ki so spremljali enega britanskih diplomatov, ki so v državi, da bi navezali stik z uporniki. Britansko zunanje ministrstvo je potrdilo le, da so poslali diplomatsko misijo v Bengazi.

"Živim v šotoru. Nimam rad denarja, tako kot on."
Zanikal pa je, da bi njegove sile bombardirale civiliste, na vprašanje, kako gleda na prizadevanja britanskega premierja Davida Camerona in drugih zahodnih sil, da se mu zamrzne premoženje, pa se je odzval z ogorčenjem.

"Izzivam Camerona in vse druge, naj mi pokažejo samo en dinar, ki je moj v kaki tuji banki. Živim v šotoru. Nimam rad denarja, tako kot on," je dejal.

V pogovoru za francoski časnik pa je Gadafi zatrdil tudi, da nima nobenega namena zapustiti Libije in oditi v izgnanstvo. "Kdo pa zapusti svojo domovino? In zakaj bi jaz moral zapustiti Libijo?" je dejal.

"Predsednikom, ki pravijo, da moram iti, bom odgovoril – ko boste končali svoje mandate in se umaknili, bom jaz še vedno vodja revolucije," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.