Svet
15 ogledov

Gadafi za plače prodal 29 ton zlata

polkovnik Moamer Gadafi EPA
Moamer Gadafi je v včerajšnjem pogovoru zavrnil govorice, da naj bi zbežal v Niger. Napovedal še hujše boje. Pred koncem režima je prodal 29 ton zlata.

Nekdanji libijski voditelj Moamer Gadafi, ki se še vedno skriva na neznanem kraju, je zavrnil poročila, da je s konvojem pobegnil v sosednji Niger. Po njegovem je namen teh informacij zgolj oslabiti njihovo moralo.

V včerajšnjem javljanju, ki ga je predvajala sirska televizija Arai, je navedbe označil kot "psihološko vojno in laži" ter obljubil, da bodo njegove sile premagale zvezo Nato in libijski nacionalni prehodni svet (NTC). Dejal je še, da so njegove sile pripravljene v Tripoliju in drugod okrepiti napade na "podgane" in "plačance".

Prodali 29 ton zlata

Na dan so prišli tudi podatki, da je Gadafi v zadnjih dneh svojega režima prodal več kot 20 odstotkov libijskih rezerv zlata v vrednosti prek milijarde ameriških dolarjev, je sporočil guverner libijske centralne banke Kasem Azoz.

Okrog 29 ton zlata je prodal lokalnim trgovcem. Zlato so po navedbah guvernerja banke prodali, da so lahko izplačali plače in ohranili likvidnost, še posebej v Tripoliju. Najverjetneje je zlato šlo v smeri Tunizije. Trenutno premoženje banke znaša okoli 115 milijard dolarjev, od katerih jih je 90 milijard v tujini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.