Svet
14 ogledov

Gadafi zagrozil Evropejcem

Žurnal24 main
''Če ne dobimo finančne in tehnične podpore, se ne bomo več trudili proti priseljevanju iz Afrike v članice Evropske unije,'' je Evropejcem zagrozil libijski voditelj Moamer Gadafi na vrhu EU in Afrike v Tripoliju.

''Če bo prišlo do tega, bo krščanska, bela Evropa postala črna,''  je dejal Moamer Gadafi ob začetku dvodnevnega vrha med EU in Afriko pred predsedniki, premierji in ministri 27 članic EU in 53 afriških držav.

Prav skupen boj proti nezakonitemu priseljevanju iz afriških držav naj bi bil ena izmed osrednjih tem vrha EU in Afrike, poročajo tuje agencije. Libija, preko katere potuje večina nezakonitih priseljencev v Evropo, za prizadevanja za zaustavitev nezakonitega priseljevanja zahteva pet milijard evrov na leto.

Evropa je gluha
Toda Evropa je bila za zdaj precej gluha za tovrstne pozive; prejšnji mesec je Bruselj Libiji namenil le 50 milijonov evrov za prihodnji dve leti kot pomoč za nadzor meja in zaščito ekonomskih migrantov.

Afrika in Evropa potrebujeta druga drugo
Na vrhu naj bi se poleg tega po napovedih posvetili tudi krepitvi strateškega partnerstva med EU in Afriko, do česar pa je bil Gadafi danes prav tako kritičen. ''Prizadevanja za vzpostavitev gospodarskega partnerstva med afriško in evropsko celino so propadla, saj so dogovori o tem ostali na papirju,'' je dejal.
Pri tem je spomnil na decembra 2007 v Lizboni začrtano skupno strategijo EU – Afrika, ki je prinesla več dogovorov, a ti niso učinkoviti. "Želimo si odnosov, ki bodo zmagoviti za obe strani, in ne izkoriščanja," je še poudaril Gadafi.

"Ukvarjali smo se s politiko, gospodarstvo pa smo pustili ob strani. Afrika potrebuje gospodarstvo, ne pa politike," je ocenil in dodal, da "Afrika in Evropa potrebujeta druga drugo. Če Afriki ne bo uspelo v partnerstvu z Evropo, ima na voljo druge alternative ameriško celino, Kitajsko in Indijo."

Afrika si namreč želi poslovati "s skupinami, ki spoštujejo naš prostor, našo suverenost, naše režime in se ne vmešavajo v naše notranje zadeve", je še poudaril Gadafi. Za edinega pravega partnerja Libije v EU je Gadafi danes označil Italijo, katere premier Silvio Berlusconi je med udeleženci vrha.
Libijski voditelj je sicer danes zahteval tudi stalni sedež za Afriko v Varnostnem svetu Združenih narodov, sicer Afričani po njegovih besedah ne bodo upoštevali resolucij ZN. Libijski vodja je tudi ostro napadel Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

Ukinil bi WTO
"Pozivamo k ukinitvi WTO, ker ne služi našim interesom. Želi, da odpremo naše meje za tuje dobrine, ki bodo ubile našo industrijo." Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka pa sta po Gadafijevih besedah "uničila Afriko". Besedo terorizem bi bilo mogoče po njegovem mnenju prav tako uporabiti za Svetovno banko in WTO, kot se jo uporablja za Osamo bin Ladna in Al Kaido.

Na vrhu v Tripoliju naj bi se posvetili tudi podnebnim spremembam in sprejeli skupno sporočilo za podnebni vrh v mehiškem Cancunu. A kot so danes povedali diplomatski viri, afriške države tega skupnega sporočila ne želijo podpisati, saj naj ne bi odseval prioritet Afrike.

Tudi Pahor z Gadafijem
Na vrhu v Tripoliju je tudi premier Borut Pahor, ki se bo po napovedih sešel tudi z Gadafijem. V Tripoliju pa naj ne bi bilo ne francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja ne britanskega premierja Davida Camerona. Nemčijo zastopa zunanji minister Guido Westerwelle.

V Tripoliju kot gosta vrha EU in Afrike pričakujejo tudi turškega premierja Recepa Tayyipa Erdogana, ki bo nato v sredo sprejel Gadafijevo nagrado za človekove pravice. To nagrado so med drugim dobili venezuelski predsednik Hugo Chavez, kubanski voditelj Fidel Castro in nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.