Svet
15 ogledov

Gadafi zmaguje tudi v Ras Lanufu

Takole je vladna raketa zadela vozilo upornikov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Gadafijeve sile so očitno močnejše in prevzemajo nadzor nad strateškim pristaniščem Ras Lanuf na vzhodu Libije. Mrtvih bo veliko.

Uporniki poskušajo z okrepitvami zadržati ofenzivo Gadafijevih sil, ki so po včerajšnjem obstreljevanju mesta ponoči vdrle vanj s pomočjo ladij in tankov.

Mnogi ljudje so umrli v bojih v Ras Lanufu in Bengaziju, toda mladina se je odločila nadaljevati z bojem, ne le opazovati, da se vladavina (Gadafija) nadaljuje.
Imam

Eden od uporniških poveljnikov zatrjuje, da so njegove sile ponovno zavzele mesto, zdravnik Salem Langhi, ki skrbi za ranjence, pravi, da so Gadafijeve sile uspešnejše in da uporniki obvladujejo le še manjše dele mesta. Po njegovih besedah je smrtnih žrtev do zdaj deset in na desetine ranjencev, pričakujejo pa še več smrtnih žrtev in ranjenih.

Iz zraka nad upornike
Gadafijeve sile so medtem tudi iz zraka obstreljevale položaje upornikov kakšnih deset kilometrov vzhodno od Ras Lanufa. Ena od bomb naj bi zadela zgradbo upornikov, druga pa rezervoar nafte. Za zdaj ni podatkov o morebitnih mrtvih ali ranjenih.

Grozi državam EU
Gadafi je na vodje držav EU naslovil sporočilo, v katerem piše, da lahko vsak trenutek odpove libijsko sodelovanje v mednarodni vojni proti terorizmu in pri borbi z nelegalnimi migracijami.

V drugem največjem libijskem mestu Bengazi pa je opozicijski prehodni narodni svet sporočil, da Gadafi nima dovolj enot, da bi zadržal Ras Lanuf.

Že včeraj so vladne sile mesto, ki leži okoli 500 kilometrov vzhodno od Tripolija, srdito obstreljevale. Z letali so raketirale tudi Brego, še eno pristaniško mesto ob sredozemski obali.

Tuji novinarji so potrdili tudi navedbe vladnih sil, da je mesto Zavija, za katero so ostre bitke potekale dva tedna, očitno zares v njihovih rokah.

Silvio Berlusconi, Enda Kenny, Donald Tusk, Yves Leterme, Jose Luis Rodriguez Za | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Danes so se znova sestali predstavniki EU in razpravljali o položaju. Tako kot zalivske države so Gadafijev režim označile za nelegitimen. Podpirajo tudi idejo o humanitarni pomoči. Afriška unija pa nasprotuje vsakršni mednarodni intervenciji.

Uporniki iz svoje neuradne prestolnice Bengazi hrabrijo svoje privržence, naj vzdržijo naval vladnih enot, saj da so te močne samo v začetnih korakih zaradi premoči v zraku in težkem topništvu. A dolgoročno ne morejo zadržati mesta v svojih rokah, so optimistični nasprotniki Moamerja Gadafija.

"Naslednji je Bengazi"
Gadafijev sin Sauf Al Islam je upornike opozoril, naj se pripravijo, saj je naslednja tarča lojalnih sil Bengazi.

Čas za posredovanje se izteka
Uporniki vse glasneje opozarjajo Zahod, naj sledi zgledu Francije, ki je že priznala uporniško oblast v Bengaziju za legitimno. Da se upornikom, če mednarodna skupnost ne bo hitro posredovala, slabo piše, ugotavljajo tudi ameriške obveščevalne službe, ki napovedujejo zmago Gadafijevih sil.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.