Svet
7 ogledov

Gadafija bi spravili v Haag

Gadafi je danes govoril z ljudstvom. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Gadafi v centru Tripolija nagovoril podpornike. V EU soglasje, da se od prihodnjega tedna proti tej državi uvedejo sankcije.
Preberi izkušnjo Slovenca v Egiptu, Jožeta Gričnika iz Hidromontaže: "Ljudje ne vedo, kaj je res in kaj ne"

Napadi na civiliste bi lahko predstavljali zločine proti človečnosti. Odgovornim bi bilo zato potrebno soditi na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu, piše v osnutku resolucije ZN, s katero bodo uvedli sankcije proti Libiji.

Osnutek sta spisali Francija in Velika Britanija. V njej je zahtevan še embargo proti Libiji, prepoved potovanj v to državo in zamrznitev premoženja libijskim voditeljem. Tako poroča agencija Reuters, ki trdi, da so njeni novinarji videli kopijo osnutka.

Gadafi bi odprl orožarne
Libijski voditelj Moamer Gadafi je danes govoril množici podpornikom na glavnem trgu v prestolnici Tripoli. Napovedal je, da bo, če bo treba, odprl orožarne in oborožil podpornike.

"Stojim med množicami, borili se bomo in jih porazili," je med drugim še povedal Gadafi.

Policija in vojska v okolici Tripolija, ki je eno redkih mest, ki je še v rokah libijskega voditelja, po besedah prič pregledujeta vozila, ki želijo vstopiti v mesto ali ga zapustiti. Gadafijev režim naj bi sicer že izgubljal tudi nadzor nad mesti v bližini prestolnice.

V EU soglasje o sankcijah
Države EU so dosegle soglasje o sankcijah proti Libiji. Uradno bi jih lahko naznanili že v ponedeljek, obsegale pa bodo embargo na uvoz orožja, zamrznitev sredstev v bankah s področja EU, ter omejile potovanja v to državo. Odločitev bo predvidoma formalno sprejeta prihodnji teden.

Tako kot mnoge druge države je za pomoč svojim državljanom letalo v Tripoli poslala tudi Kanada. Večje vojaško letalo pa je odletelo prazno, saj jim na letališču ni uspelo navezati stika s svojimi državljani, poroča New York Times.

EU je sicer že ustavila trgovino z orožjem z Libijo. Prav tako je zamrznila pogajanja o sporazumu o sodelovanju s to državo. Trenutno so vse moči usmerjene v evakuacijo ljudi iz Libije, kjer je trenutno še okoli 3.600 državljanov EU.

Zaradi državnega terorizma in razvoja orožja za množično uničevanje je bila Libija pod mednarodnimi sankcijami vse do leta 2003.

 

V državo medtem pošiljajo ladje in vojaška letala, da bi evakuirali tisoče tujih državljanov. Slovenski turisti so se iz Libije vrnili, prav tako večina delavcev. Še vedno pa v kraju Ben Kašir 20 kilometrov južno od Tripolija ostajata dva slovenska delavca.

Odstopilo več diplomatov
S položaja je danes sicer odstopilo več libijskih diplomatov, med njimi celotna libijska misija pri Združenih narodih v Ženevi ter libijska veleposlanika v Franciji in delegati Unesca.

"Vsi v libijski misiji v Ženevi smo se brezpogojno odločili, da bomo delovali kot predstavniki libijskega ljudstva in njihove svobodne volje," je na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi povedal libijski diplomat, ki zaradi morebitnih protiukrepov ni želel biti imenovan. Ob govoru je požel aplavz s strani predstavnikov vseh 47 članic sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.