Svet
13 ogledov

Gadafija naj bi pokopali jutri

sojenje Mubarak EPA
Gadafija naj bi pokopali jutri. Njegovo truplo so že prepeljali na skrivno loakcijo. Vest o Gadafijevi smrti je prizadela tudi egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, katerega stanje naj bi se po sprejetju novice močno poslabšalo.

Po štirih dneh ogledov trupel Moamerja Gadafija in njegovega sina Moutassima je libijski nacionalni prehodni svet odločil, da trupla umakne iz oči javnosti. Prepeljali so jih na neznano lokacijo. Gadafija naj bi pokopali jutri na skrivni lokaciji v libijski puščavi. Pogreba se bodo udeležili tudi muslimanski duhovniki.

Predstavnik libijskega prehodnega sveta je za Reuters dejal, da je truplo v stanju, ko "ne more več dolgo zdržati". Stalno odpiranje vrat je namreč povzročilo težave z delovanjem hladilnice. Stražarji so tako obiskovalcem delili kirurške maske, ki naj bi ublažile smrad. Ponoči pa so morali trupla prešpricati z dezinfekcijskimi sredstvi.

Kljub obljubam, da bodo truplo po obdukciji predali družini, se to ni zgodilo. Gadafi je sicer v oporoki izrazil željo, da bi ga pokopali v skladu z muslimanskimi običaji.

Predstavnik libijske prehodne vlade je po poročanju AP napovedal obsežnejšo preiskavo Gadafijeve smrti, ki so jo v zadnjih dneh že zahtevali družina in Združeni narodi.

Napovedujejo nadaljevanje boja

V avdio posnetku, ki ga je predvajala sirijska televizijska postaja Al-Rai, je Gadafijev sin Saif Al-Islam napovedal nadaljevanja upora. "Sem v Libiji, živ, svoboden in nameravam iti do konca ter se maščevati. Cvrite se v peklu, vi podgane in Nato z vami. To je naša dežela, v njej živimo, umremo in nadaljujemo z bojem," je dejal. Televizija ni razkrila, ali je šlo za javljanje v živo ali vnaprej posnete izjavo. Saif Al-Islam naj bi poskušal prebežati ali v Alžirijo ali Niger, poroča Reuters.

Glas je povzdignil tudi drugi Gadafijev sin Saadi, ki je v hišnem priporu v Nigru. Ostro je obsodil ravnanje upornikov z njegovim očetom. "Po barbarski usmrtitvi in groteskni zlorabi trupla je jasno, da nihče iz prejšnjega režima ne bo deležen pravičnega sojenja v Libiji," je dejal.

Pobili njegove privržence

Po poročanju človekoljubne organizacije Human Rights Watch pa so v hotelu v Sirti našli 53 najverjetneje umorjenih podpornikov nekdanjega samodržca. Po podatkih organizacije so imeli umrli zvezane roke, preminili pa naj bi že pred enim tednom. Libijska nova oblast je že zanikala vpletenost v poboje.

Morda celo mrtev

Russia Today pa ob sklicevanju na svoje vire poroča, da je vest o Gadafijevi smrti močno vplivala na zdravstveno stanje nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka. Mubarak je sicer že dalj časa v slabem zdravstvenem stanju, med sodnimi obravnavami leži na bolniški postelji.

Ko je videl fotografije, na katerih je bilo okrvavljeno truplo njegovega dolgoletnega prijatelja, naj bi doživel infarkt. Od takrat naj bi bil v kritičnem stanju, morda celo mrtev.

Komentarjev 3
  • SVARUNKA 22:39 03.november 2011.

    RESNICA ALI DEJSTVA O GADAFIJEVEM POLITIČNEM, GOSPODARSKEM IN SOCIALNEM SISTEMU OZIROMA DEJSTVA O GADAFIJEVIH »ZLOČINIH« :- BDP/državljana (zajeti dojenčki in upokojenci!!): 14.192 $.- Podpora nezaposlenim: 730 $.- Plača medicinske sestre: 1.000 $.- ...prikaži več Za vsakega novorojenčka država da družini 7.000 $.- Po sklenitvi prve zakonske zveze novoporočenca od države dobita za nakup stanovanja 64.000 $- Ob ustanovitvi privatnega podjetja vsak državljan od države dobi začetni kapital 20.000 $- Šolanje POPOLNOMA brezplačno in ne tako kot pri nas, kjer dobimo vsak mesec položnico blizu 120$, čeprav je šolanje brezplačno.- Zdravstveno zavarovanje za vsakega državljana popolnoma brezplačno.- Cene hrane so simbolične.- Električna energija za uporabo v gospodinjstvu = brezplačna.- Krediti za nakup stanovanjskih objektov in avtov – brezobrestni.- Pri nakupu avta

  • SVARUNKA 22:38 03.november 2011.

    UMOR GADAFIJA PRED OČMI SVETOVNE JAVNOSTI – ZLO V OBLIKI ZDA IN NATOGadafi (Muammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi *1942+2011) je bil svoboden in ponosen sin ponosnega, svobodoljubnega, svobodomiselnega in svobodnega arabskega naroda, ki se ni uklonil svetovnim imperialističnim ...prikaži več in hegemonističnim silam, njihovim nazorom, težnjam in apetitom. Zlo je prišlo z zahoda v obliki politike in nezakonitega posredovanja ZDA in zveze NATO, pri čemer ne gre le zgolj za napad in umor Gadafija, temveč za napad na samostojno, neodvisno in suvereno državo in nezakonito vtikanje v njihovo samostojnost, neodvisnost in suverenost in v njihove notranje zadeve.Z njegovim ubojem, oz. umorom s strani horde psihopatskih morilcev t.i. libijskega nacionalnega prehodnega sveta, je bil storjen zločin pred celo svetovno javnostjo. Izvensodno je bil ubit Človek. Nova Libijska oblast sestavljena iz raznovrstnih izdajalcev, lažnivcev, zločincev in morilcev brezdvomno la

  • Žurnalček 22:12 02.november 2011.

    Dajte no umaknit sliko Mubaraka !