Svet
10 ogledov

Gadafija od nikoder, podpora od povsod

Libija
1/6
Reuters
Libija in z njo celotna regija je na pragu zgodovinskega preobrata, saj je že jasno, da je več kot 40-letni režim polkovnika Moamerja Gadafija na kolenih. V prestolnici Tripoli ljudje množično proslavljajo, Gadafi neznano kje, njegovi trije sinovi prijeti. Ashtonova: "Pozdravljam pogum tistih, ki so se borili."

Po petih mesecih srditih bojev z režimom in posredovanju Nata so včeraj uporniki z zahodne smeri prodrli v Tripoli in ga v dobršni meri zavzeli, čeprav trenutno Gadafiju zveste sile po besedah upornikov še vedno nadzirajo med 15 in 20 odstotki mesta. Okrog njegove rezidence je še slišati močno obstreljevanje.

Na osrednjem Zelenem trgu množice vihrajo z zastavami in streljajo v zrak, medtem ko so uporniki prevzeli tudi nadzor nad osrednjo radijsko postajo in kasneje še televizijo.

Gadafi še na begu

Kje je trenutno Gadafi, ni znano, čeprav je v minulih urah televizija, ko je bila še v njegovih rokah, predvajala dva posnetka, v katerih je pozival Libijce, naj se borijo proti upornikom. "Bojim se, da bodo požgali Tripoli, če ne bomo ukrepali," je poskušal spodbuditi državljane, naj mu ostanejo zvesti, medtem ko je njegov tiskovni predstavnik svaril pred krvavim maščevanjem upornikov. 

Vendar pa njegovi privrženci po poročanju Reutersa izražajo le še malo upora, zato so ulice preplavile vesele množice, ki proslavljajo "blagoslovljeni dan".

Osovraženi Saif v rokah upornikov

Tožilec mednarodnega sodišča za vojne zločine Luis Moreno Ocampo je povedal, da je bil obveščen o prijetju Gadafijevega sina Saifa Al Islama, ki so ga mnogi imeli za naslednika libijskega samodržca. Sodišče je Saifa obtožilo mučenja in pobijanja civilistov.

Po besedah upornikov sta v njihovih rokah tudi druga dva Gadafijeva sinova, Saadi in Mohamed.

Mednarodna skupnost vse glasneje podpira upornike

Mednarodna skupnost vse odločneje podpira zrušenje režima. Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije (EU) Catherine Ashton je Gadafija danes pozvala k takojšnjemu odstopu, da bi preprečili nadaljnje prelivanje krvi. "Pozdravljam pogum tistih, ki so se borili in to omogočili," je zapisala v sporočilu za javnost, v katerem je napovedala, da bodo prihodnji meseci in leta preizkus za libijski narod, ki pa mu bo EU še naprej nudila podporo.

Prav tako je novemu režimu v Libiji podporo in pripravljenost pomagati pri obnovi zagotovila Kitajska, je povedal tiskovni predstavnik Ma Zhaoxu.

Ameriški predsednik Barack Obama je v izjavi dejal, da se Gadafijev režim očitno sesuva, polkovnika pa je pozval, naj mirno preda oblast in prepreči nepotrebne žrtve. Velika Britanija je prav tako Gadafiju sporočila, da je konec z njim in da je prišel čas odhoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.