Svet
30 ogledov

Gadafija z bajonetom zabodli v zadnjico

Moamer Gadafi Reuters
Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch ugotavlja, da Gadafi ni umrl v navzkrižnem ognju.

Libijski uporniki so ob vdoru v mesto Sirta pred enim letom množično pobili privržence nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, najverjetneje pa so usmrtili tudi samega diktatorja, ugotavlja nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) v danes objavljenem poročilu, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Poročilo z naslovom Smrt diktatorja: Krvavo maščevanje v Sirti podrobno opisuje zadnje ure Gadafijevega življenja 20. oktobra lani, ko je samodržec poskušal pobegniti iz obleganega domačega mesta. Njegov konvoj so med begom obstreljevala Natova letala, preživele pa so napadli uporniki iz Misrate, ki so zajeli dolgoletnega libijskega voditelja in njegovo spremstvo.

Misrato so več tednov zasedale Gadafijeve sile, ki so pobile več sto prebivalcev mesta. HRW zato v 50 strani dolgem poročilu sklepa, da so se uporniki iz Misrate v maščevanju za trpljenje znesli nad ujetniki iz Sirte.

Glede na podatke, ki jih ima organizacija, so uporniki v Sirti ubili najmanj 66 zajetih članov Gadafijevega konvoja. Med dokazi je tudi posnetek z mobilnim telefonom, ki naj bi ga posnel eden od upornikov in prikazuje vrsto ujetnikov, ki jih uporniki zmerjajo in grdo ravnajo z njimi.

Posmrtne ostanke najmanj 17 ljudi s posnetka so pozneje prepoznali med 50 trupli, ki so jih odkrili v hotelu Mahari v Sirti. Med odkritimi trupli sta bila tudi Gadafi in njegov sin Muatasim, ki je bil na posnetku še živ.

Na nekem drugem videu, posnetem kmalu po zajetju Gadafijevega konvoja, je diktator po navedbah poročila HRW še živ, a močno krvavi iz rane na glavi. Posnetek nato prikazuje, kako so ga uporniki surovo pretepli, ga zabodli z bajonetom v zadnjico, na koncu posnetka pa ga napol golega nalagajo v rešilno vozilo, videti pa je mrtev.

Rezultati preiskave, ki jo je opravila organizacija, po besedah direktorja HRW za nujne primere Petra Bouckaerta postavljajo pod vprašaj poročilo libijskih oblasti, da je bil Gadafi ubit v navzkrižnem ognju, ne pa po tem, ko so ga zajeli uporniki.

Komentarjev 1
  • jaki 15:42 17.oktober 2012.

    Crimina Morte Extinguuntur.