Svet
12 ogledov

"Gadafija želijo ubiti"

Ulice v Misrati so po besedah prič polne trupel. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Gadafijeve sile še naprej neusmiljeno obstreljujejo Misrato. Putin je koalicijske sile obtožil, da želijo ubiti Gadafija, kar pa je Nato ostro zanikal.

Žarišče spopadov v Libiji je še naprej v mestu Misrata. V soboto napovedan umik sil polkovnika Moamerja Gadafija iz mesta se je sicer kmalu izkazal za neresničnega, kljub temu pa je jasno, da so utrpeli velike izgube.

"Trupla Gadafijevih sil ležijo vsepovsod po ulicah in v zgradbah. Ne vemo, koliko jih je, nekatera so tam že več dni," je za Reuters dejal Ibrahim, eden izmed upornikov.

Gadafijevi so se umaknili iz središča mesta, trenutno pa najhujši spopadi potekajo ob cesti, ki vodi do pristanišča v Misrati. "Spopadi se tam nadaljujejo. Lahko slišimo eksplozije," je še povedal upornik.

V mestu je vse hujša humanitarna kriza, majhna bolnišnica je prepolna ranjencev, številni so v kritičnem stanju.

Francoskim in britanskim letalom se bodo pridružila tudi italijanska.
Rusija je med tem napovedala, da ne bo podprla kakšne nove resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki bi še zaostrila razmere v Libiji.

Beg iz gora
Hudi spopadi, umaknjeni od oči svetovne javnosti, se odvijajo tudi v goratem zahodnem predelu Libije. "Gadafijeve sile neprestano bombardirajo naše mesto. Uporabljajo vsa sredstva, vsi bežijo," je povedal Imad, ki je s svojo družino pobegnil iz gorovja.

Tretje žarišče spopadov je v okolici naftnega mesta Brega. Libijske sile so vkopale svoje orožje, da bi ga tako skrile pred napadi Nata, trdijo uporniki. 

"Bombardiranje bi prestrašilo le otroke"
Nato je med včerajšnjim bombardiranjem tarč v Tripoliju porušil tudi del Gadafijeve rezidence, pri čemer naj bi bilo ranjenih okoli 45 ljudi.

Gadafijev sin Saif Al Islam je dejal, da libijske vlade ne morejo prestrašiti: "Bombardiranje, katerega tarča je bila Gadafijeva pisarna, bi lahko prestrašilo le otroke. Nemogoče je, da bi nas prestrašili ali prisilili, da bi izobesili belo zastavo." Predstavnik libijske vlade je v ponedeljek zatrdil, da je šlo pri Natovih napadih "za poskus atentata na polkovnika Gadafija".

 

Tiskovna predstavnica Nata Carmen Romero je povedala, da Nato razmišlja o vzpostavitvi "civilne kontaktne točke" v Bengaziju s ciljem izboljšanja političnih odnosov z uporniki oziroma z njihovim prehodnim narodnim svetom. Ta civilna točka naj bi bila podpora operaciji Združeni zaščitnik, ki jo Nato izvaja s ciljem zaščite civilistov v Libiji.

Nato zavrača trditve, da so bili ponedeljkovi napadi usmerjeni proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju. Tarča napadov naj bi bil vojaški poveljniški in nadzorni center znotraj kompleksa, ki so ga uporabljali za usmerjanje napadov na civiliste. Po besedah kanadskega generala podpolkovnika Charlesa Boucharda je namen Natovih napadov zaščita civilnega prebivalstva in ustavitev nasilja, ne pa strmoglavljene režima. Bouchard je poudaril, da "ne mine dan, ko Gadafijeve sile ne bi izvajale nasilja nad moškimi, ženskimi in otroki".

Putin: Gadafija želijo ubiti
Medtem je Libija Rusijo že pozvala, naj zahteva sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov, saj naj bi Nato z napadi kršil mednarodno pravo in konvencije.

Ruski premier Vladimir Putin je koalicijske sile obtožil, da želijo ubiti Gadafija. "Govorijo o prepovedi preletov. V redu. Vendar, kje je prepoved preletov, če vsako noč bombardirajo palače, v katerih živi Gadafi?" je dejal Putin. Trdijo, da ga ne želijo uničiti, toda zakaj bombardirajo palače, se je še vprašal ruski premier. Vprašal se je tudi, kdo je silam pod poveljstvom Nata dal pravico, "da nekoga obsodijo na smrt, ne glede na to, kakšna oseba je".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.