Svet
1 ogledov

Gadafijeve sile ne odnehajo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V okolici Adždabije in Misrate potekajo siloviti boji. Zveza Nato je uničila 25 Gadafijevih tankov. Sile, zveste Gadafiju, pa so v bližini Brege na vzhodu države sestrelile dva helikopterja.

Sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija so med obstreljevanjem mesta Misrata, ki ga v rokah držijo uporniki, od sobote ubile 11 ljudi. Medtem pa so letala Nata nadaljevala napade na Gadafijeve sile ter uničile 14 tankov v bližini Misrate in 11 v bližini Adždabije, kjer potekajo srditi boji. Poveljnik operacij Nata general Charles Bouchard je povedal, da Gadafijeve sile Adždabijo napadajo s težkim orožjem, razmere pa so vse hujše.

V soboto je bilo v obstreljevanju Misrate, ki jo Gadafijeve sile oblegajo že poldrugi mesec, ubitih osem ljudi, danes pa še trije. Prek 30 ljudi pa je bilo ranjenih, so sporočili zdravniški viri v mestu.

Libijski uporniki so v bližini Misrate zajeli 15 alžirskih plačancev, ki so se borili na strani Gadafija, tri pa ubili. Kot so povedali, plačanci niso imeli dokumentov, so pa zatrdili, da so iz Alžirije. Uporniki že nekaj časa Gadafija obtožujejo, da je najel tuje plačance, da se borijo zanj.

Uporniki sestrelili helikopterja
"Uporniki so uporabili dva helikopterja, ki smo ju sestrelili," je na novinarski konferenci dejal namestnik libijskega zunanjega ministra Kaled Kaim. Zatrdil je, da je zveza Nato, ki nadzoruje prepoved letenja v libijskem zračnem prostoru, upornikom dovolila uporabo bojnih helikopterjev.

"Sprašujemo se, ali resolucija Varnostnega sveta ZN o prepovedi letenja nad Libijo velja le za libijsko vlado ali za obe strani," je še dejal Kaim, poročajo tuje tiskovne agencije.

V državo prihajajo pogajalci
Pogajalci Afriške unije pa so danes ponovili poziv k takojšnjemu končanju sovražnosti v Libiji ter predlagali prehodno obdobje, v katerem bi sprejeli reforme.

V Libijo naj bi še danes odpotovala delegacija Afriške unije, ki jo bo vodil predsednik Mavretanije Mohamed Uld Abdel Aziz, so še sporočili. Poleg Aziza naj bi v Libijo pripotovali še predsedniki Malija, Konga, Ugande in Južnoafriške republike. "Odbor je dobil dovoljenje Nata za vstop v državo in srečanje z Gadafijem v Tripoliju. Z libijskim nacionalnim svetom se bo delegacija srečala 10. in 11. aprila," so sporočili predstavniki delegacije.

Njihov glavni cilj je ustaviti vojaške operacije in predlagati ustrezno politično rešitev, ki bi lahko pomenila konec krize. "Upamo, da bo mediacija vodila do konstruktivnega dialoga za politično rešitev krize, ki bo osnovana na prizadevanjih libijskih ljudi," je dejal Aziz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.