Svet
11 ogledov

Gadafijevi pobegnili v Alžirijo

Moamer Gadafi Reuters
Gadafi še vedno na begu. Njegova hčerka rodila v Alžiriji, kamor je zbežalo nekaj članov njegove družine.

Libijski uporniki so od Alžirije zahtevali izročitev žene in treh otrok libijskega voditelja Moamerja Gadafija. "Želimo, da se te osebe vrnejo," je izjavil tiskovni predstavnik upornikov Mahmud Šamam, potem ko so iz Alžirije sporočili, da so Gadafijeva žena Safija, njuna sinova in hči ter njihovi otroci vstopili v državo.

 

Ob prestopu meje so Alžirci obvestili tudi generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) Ban Ki Moona, Varnostni svet ZN in drugega človeka libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mahmuda Džibrila. Alžir se v libijskem konfliktu ni postavil na nobeno stran in ne priznava prehodnega sveta.

Gadafi še na begu

Libijski uporniki še vedno iščejo Gadafija, ki naj bi se skupaj s svojima sinovoma Sadijem in Sejf al Islamom skrival v kraju Bani Valid južno od Tripolija.

Medtem je vodja libijskega nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil privržencem Gadafijevega režima postavil ultimat. Do sobote morajo predati še zadnje utrdbe Gadafijevega režima ali pa jih bodo uporniki zavzeli z vojaško operacijo.

Priprli nekaj tujih državljanov

Član libijskega nacionalnega prehodnega sveta za pravosodje Mohamed al Alagi je potrdil, da so bili med ujetimi osebami v Tripoliju tudi plačanci iz tujine, med njimi 17 Hrvatov. Vse prijete bodo zaslišali in nato tiste, ki niso zagrešili zločinov, izpustili na prostost, medtem ko bodo ostalim sodili.

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da niso prejeli nobene informacije o tem, da bi v Libiji priprli kakšnega hrvaškega državljana. Prav tako se nihče od hrvaških državljanov v Libiji ni oglasil, da rabi pomoč hrvaškega veleposlaništva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.