Svet
9 ogledov

GALERIJA: Dunaj - Peking za orače

Eden izmed 56 oračev, Joshua K. Kigen, je prišel celo iz Kenije. Tekmovalci so p
1/25
Žurnal24 main
Skupni proračun prvenstva v oranju prihodnje leto, ki bo v Sloveniji, bo med pol milijona in milijon evrov, država bo primaknila 55.000 evrov, deset tisoč več kot za letošnje tekmovanje.

Ob predstavitvi proračuna se je poslanec Matej Lahovnik obregnil ob sto tisoč evrov, ki so namenjeni tekmovanju v oranju. Žurnal24 ekskluzivno poroča s prizorišča svetovnega prvenstva, ki se je blizu Dunaja končalo v soboto. Naslednje je v Sloveniji.

Lepotno tekmovanje

Prvenstvo, ki poteka že od leta 1953 in je bilo letos 55-ič, je bolj kot dirka lepotno oziroma estetsko tekmovanje. Šteje namreč natančnost in videz zorane njive. Tako se sme na njivi videti le ena sled traktorskih koles, sicer sledijo kazenske točke. Poleg tega mora biti izjemno natančna globina oranja. Za vsakega pol centimetra povprečnega odstopanja pri treh meritvah globine dobi tekmovalec eno kazensko točko, če pa je brazda dva centimetra in preplitva ali pregloboka, pa kar 10 kazenskih točk.

 

Iz državnega proračuna 45.902 evra

V državnem proračunu sta bila za državno in svetovno prvenstvo letos namenjena 45.902 evra.

Rado Stojanovič, glavni tajnik Zveze za tehnično kulturo, ki je organizator tekmovanja, pravi, da to pokrije približno polovico vseh stroškov. Za prihodnje leto, ko gostimo svetovno prvenstvo, je načrtovanih deset tisoč evrov več kot letos.

Orači tekmujejo v dveh kategorijah, plugu krajniku in obračalnem plugu. Vsak tekmovalec mora zorati tako strnišče kot ledino (travnik). Pri tekmovanju s plugom krajnikom je parcela dolga sto in široka 20 metrov. Tekma traja tri ure. ˝Če je Niki Lauda tekmo formule ena vozil dve uri in pol, je tukaj potrebno biti popolnoma skoncentriran tri ure,˝ je zahtevnost tekmovanja pojasnil nekdanji svetovni prvak iz Avstrije.

Zmagovalca 55. svetovnega prvenstva v oranju sta Samuel Gill iz Severne Irske in Andrew B. Mitchell iz Škotske. Med 56 tekmovalci iz 28 držav sta slovenska predstavnika Igor Pate in Jože Zver zasedla 11. in 18. mesto. Tekmovalci so prišli tudi iz Avstralije, Nove Zelandije in Kenije.

Oračic letos ni bilo
Tekmovalk na letošnjem tekmovanju ni bilo, več kot deset let nazaj pa so imeli Avstrijci celo svetovno prvakinjo v oranju. Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo v oranju v Sloveniji pri Moravskih toplicah. Pričakujejo 30.000 obiskovalcev, skupni proračun pa bo med pol milijona in milijonom evrov. Tekmovanje je dobiti težje kot olimpijske igre, se je nekoliko pošalil Rado Stojanovič, glavni tajnik Zveze za tehnično kulturo, ki je pri nas organizator tekmovanja. Slovenija je namreč leta 1993 dobila organizacijo tekmovanja za leto 2013. Prvenstvo bo pri nas že prihodnje leto, ker je nekaj držav od organizacije odstopilo.

Kako je potekalo samo tekmovanje in katero mesto je na njem desegel slovenski tekmovalec, pa si oglejte v fotogaleriji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.