Svet
4 ogledov

Gambari se je srečal z Aung San Su Kji

Mjanmarska opozicijska voditeljica Aung San Su Kji je pripravljena sodelovati z Žurnal24 main
Posebni odposlanec ZN Ibrahim Gambari se je vendarle srečal z mjanmarsko opozicijsko voditeljico in Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Su Kji, potem ko je vladajoča hunta v sredo to zavrnila.

Hunta pa je ob tem še sporočila, da bo priprti prodemokratični opozicijski voditeljici dovolila srečanje z izvršilnimi člani njene stranke, Narodne lige za demokracijo (NLD), kar bo prvo takšno srečanje po več kot treh letih, poročajo tuje agencije.

San Su Kjijeva se bo v petek najprej srečala z ministrom za delo Aung Kjijem, ki ga je hunta minuli mesec pooblastila za navezavo stikov z njo. Minister pa bo nato pripravil srečanje z izvršilnimi člani NLD. Z njimi se je nazadnje srečala maja leta 2004.

Sporočilo o srečanju so objavili le nekaj ur po tem, ko je posebni odposlanec ZN Gambari zapustil Mjanmar, kjer se je na šestdnevnem obisku mudil z namenom, da doseže napredek glede dialoga med vladajočo hunto in opozicijo pod vodstvom San Su Kjijeve. Gambari in San Su Kjijeva sta se srečala v prostorih mjanmarske vlade v Yangonu. ZN niso sporočili podrobnejše vsebine pogovorov, vendar so izrazili optimizem glede uspeha Gambarijevega obiska.

"Dosegli smo napredek v primerjavi z zadnjimi tedni," so sporočili s predstavništva ZN v Yangonu po odhodu Gambarija v Singapur. "Začeli smo proces, ki bo zagotovil neodvisen dialog med vlado in vodjo opozicije Aung San Su Kji, ki bo ključen pri zagotavljanju narodne sprave," so povedali na predstavništvu.

Prav tako je tudi San Su Kjijeva izrazila pripravljenost za sodelovanje z vojaško hunto. "Pripravljena sem sodelovati z vlado, da bi skupaj uspešno začeli dialog," je povedala. Z Gambarijem sta se srečala le kako uro pred njegovim odhodom v Singapur, kjer je na novinarski konferenci prebral izjavo Sun Kjijeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.