Svet
3 ogledov

Ganljiva srečanja po petdsetih letih

Južni Korejec Lee Jung-ho (levo) je v solzah objemal svojega starejšega brata, k Žurnal24 main
Solze, vzdihljali in tresoči objemi ostarelih Korejcev so pospremili srečanja družinskih članov, ki jih je pred pol stoletja ločil politični prepad med Severom in Jugom.

Severna in Južna Koreja sta po skoraj dveh letih prekinitve znova organizirali srečanje družin, ki so ločene od korejske vojne v petdesetih letih minulega stoletja. 97 Južnih Korejcev se je z avtobusi preko močno zastražene meje odpeljalo v severnokorejsko gorsko letovišče Morth v gorovju Kumgang, kjer jih je pričakalo kakih 240 svojcev.

Kim Joon-seob iz Južne Koreje (desno) je znova objel svojo mlajšo sestro iz Severne Koreje. © Reuters

 
Zadnja želja
Koreji sta program srečevanja več sto tisočih ločenih družin začeli že leta 2000, vendar pa je ohladitev odnosov med državama prekinila tudi tovrstne stike.

Pjongjang je srečanja prekinil, ko je v južni sosedi februarja 2008 položaj nastopila konservativna vlada in napovedala ostrejši pristop do čezmejnih odnosov.

Večina Južnih Korejcev, ki na Severu išče izginule sorodnike, je starih 70 ali več let, zato se jim izteka čas za. Marsikomu je srečanje z izgubljenimi bližnjimi zadnja želja v življenju in priložnost, da se vendarle poslovijo pred smrtjo.

Petdeset let molka
Družinska srečanja so omejena na tri dni. Nova srečanja družin naj bi državi organizirali v torek. Svojci, ločeni od vojne na Korejskem polotoku med letoma 1950 in 1953, sicer nimajo nikakršnih stikov, saj med državama za običajne državljane ni poštnih, telefonskih ali internetnih povezav.

Doslej je bilo organiziranih 16 tovrstnih srečanj, ki se jih je udeležilo okoli 16.000 ljudi z obeh strani meje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.