Svet
315 ogledov

Ganljiva zgodba iz vojne v Bosni

Ganljiva zgodba o prijateljstvu Youtube
Med številnimi groznimi zgodbami iz bosanske vojne, se najdejo tudi take, ki govorijo o humanosti.

Alija Ćosić, ki je dobitnik Zlate lilije, najvišjega vojaškega priznanja Bosne in Hercegovine je med vojaško operacijo na Kupresu rešil življenje ujetemu srbskemu vojaku Vladu Gajičiću, ki je takrat ostal brez obeh očes, poroča Dnevni Avaz. 

Čeprav je Ćosić med vojno izgubil dva brata, pravi, da ni niti za trenutek okleval. "Ko je bil Vlado ranjen, sem uporabil paket prve pomoči. Nekateri soborci so se jezili, ampak meni je vsak ranjenec enak. Nisem si mislil, da ga bom še kdaj srečal," je dejal Ćosić, a ga je že kmalu, saj ga je "žulila" Vladova ura, ki so mu jo zasegli ob zajetju in jo je imel on, saj je bil poveljnik voda. 

Tako je že kmalu odšel v bolnišnico v Zenico, kamor so odpeljali Gajičića, a ta ure ni hotel nazaj in jo je podaril svojemu rešitelju. 

"Ko se je vojna končala, me je Vlado iskal, spraševal je po meni in tako sva se prvič srečala leta 1996 na razmejitveni črti," razlaga Alija. Potem sta se večkrat slišala, pred kratkim pa je prišlo vabilo na poroko Vladovega sina. 

Pred štiristo svati v Banji Luki je Vlado povedal pretresljivo zgodbo. 

"Mnogi bi želeli narediti kaj takega, pa se bojijo svojih. Niti slutil nisem, da bo pred toliko ljudmi govoril o tem. V teh ganljivih trenutnikih ni bilo delitev na Srbe, Bošnjake in Hrvate," je dejal Ćosić, ki ga najbolj veseli, da je dobil veliko pozitivnih komentarjev in nešteto klicev prijateljev. 

Posnetek si je doslej ogledalo več kot dvesto tisoč ljudi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 16:49 19.februar 2017.

    ako ti trebaju papiri javi se onom policajcu iz slovenije opet radnja radi u sloveniji nema gladi

  • privat 17:42 18.februar 2017.

    obstajajo tudi dobri srbi...samo kaj ko jih je tako malo!! poglejmo kdo obsoja morije ki so se zgodile?? Le redki!! zato..zivela oluja!!

  • privat 17:42 18.februar 2017.

    obstajajo tudi dobri srbi...samo kaj ko jih je tako malo!! poglejmo kdo obsoja morije ki so se zgodile?? Le redki!! zato..zivela oluja!!