Svet
10 ogledov

Garate kot Japonci?

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Ko se boste naslednjič pritoževali nad številom dni dopusta, se samo spomnite na Japonce. Slednji so v povprečju na dopustu samo devet dni.

Avstralska turistična agencija Expedia je v raziskavi, v kateri je sodelovalo 9.000 odraslih oseb iz 13 držav, ugotovila, da imajo Japonci v enem letu 16,5 prostih dni, a le polovico jih izkoristijo.

Po zakonu o delovnem razmerju je minimalno število dni dopusta za slovenskega delavca 20 dni. Ali vam jih uspe vse izkoristiti, pa odgovorite v anketi.

Pravi uživači so Francozi, ki so v povprečju na oddihu 34,5 dni na leto. Takoj za Japonci so zaposleni v Združenih državah Amerike, kjer imajo na leto v povprečju 17 dni dopusta.

Novozelandci na službo pozabijo skoraj 20 dni na leto, Avstralci pa od 20 dovoljenih dni izkoristijo le 16,5 dni dopusta.

Danci, Nemci in Norvežani v nasprotju z Američani in Avstralci izkoristijo skoraj vse dneve dopusta (93 odstotkov zakonsko dovoljenih dni dopusta).

Kanadčani izkoristijo okoli 90 odstotkov dni dopusta, Švedi 89 odstotkov, Britanci 91 odstotkov, Italijani 82 odstotkov in Španci 89 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.