Svet
4 ogledov

Gasilci nadaljujejo boj

Požar pustoši po Braču
1/11
Žurnal24 main
Požar, ki je včeraj začel divjati po Braču, je še naprej aktiven in grozi naselju Dračevica. V boju z ognjenimi zublji več kot 170 gasilcev.

Požar je ponovno ušel izpod nadzora v popoldanskih urah, ko je na območju zapihal veter. Ogenj se je hišam v naselju Dračevica približal na 400 metrov. Gasilcem je ob pomoči letalskih enot v večernih urah uspelo obvarovati hiše, ki jih je ogrožal ogenj. Po do sedaj znanih podatkih ni ranjenih ne med prebivalci ne turisti ne gasilci. Zaradi vetra se požar še naprej širi, sedaj v smeri proti Bolu.

Ogenj se je razplamtel na obširnem območju, zato ga je težko nadzorovati.  Proti požaru se bori več kot 170 gasilcev s 44 vozil, ki jim pomaga deset letal in gasilske ladje.Še vedno pa ni jasno, ali je bil požar podtaknjen ali pa je posledica neprevidnega kurjenja v naravi.

Boj z ognjem že od sinoči

Gašenje gozdnega požara na izjemno priljubljenem hrvaškem otoku Brač sicer poteka že od sinoči. Vzrok požara, ki je včeraj okoli druge ure popoldne izbruhnnil na območju Pustinje Blace ter na jugozahodnem delu otoka, za zdaj ostaja neznan. Po mnenju pristojnih naj bi šlo za samovžig.

Včeraj zvečer so otoškim kolegom na pomoč priskočile še dodatne enote gasilcev iz Dubrovnika, Zadra in Splita. Z morja pri gašenju pomaga gasilska ladja Sv. Florijan, na delu pa so tudi številna letala in helikopterji, ki zlivajo vodo nad najbolj ogrožena območja.

Hrvaški mediji poročajo, da je danes zjutraj nad mestom Supetra izbruhnil še en požar. Ogenj je zajel gost borov gozd. Del gasilskih enot je bil takoj premeščen na gašenje novega požara. Po zadnjih informacijah je požar že omejen in pod nadzorom.

V uri ostal brez vsega

Prebivalec Podhuma Nenad Lekšić je za 24sata povedal, da je v dobri uri ostal brez vsega. "Zgorelo mi je več kot 500 oljk in okoli 230 ovc," je dejal. Ogenj ga je ujel, ko je bil sredi priprav na odprtje svojega podeželskega posestva. Ko je ogenj zajel posestvo, je poskušal rešiti živali, a se je zaradi lastne varnosti moral umakniti na varno.

Naslednje jutro je obiskal posestvo, ki je popolnoma uničeno. Ob tem je pripomnil, da je lani pridelal več tisoč litrov olja, letos pa ga ne bo imel niti za skledo solate.

Evakuiranih okoli 260 ljudi

Včeraj popoldne so pripadniki enote za zaščito in reševanje občine Milna iz naselja Bobovišća evakuirali okoli 60 ljudi, iz turističnega naselja Lučica pa je pred ognjem pobegnilo okoli 200 turistov. Začasno so jih nastanili v mesto Supetar. Po zadnjih podatkih oblasti ni bil v požaru do zdaj še nihče poškodovan.

Okoli polnoči je požar izbruhnil tudi na bližnjem otoku Šolta, ki pa je bil lokaliziran že dve uri kasneje. Zgorelo je okoli dva hektarja gozda in nizkega grmičevja. Zjutraj se je na požarišču organiziralo dežurstvo, v gašenju pa je sodelovalo le okoli 40 gasilcev.

Splitčane presenetila pepel in dim

Hrvaški mediji poročajo, da se je gosti dim z Brača privalil vse do Splita. Meščane je poleg črnega neba presenetil tudi pepel iz več kot 20 kilometrov oddaljenega požarišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.